Οι παγκόσμιες επενδύσεις στα ορυχεία είναι πολύ χαμηλές για να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση, λέει ο πρόεδρος της Rio Tinto, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Τα χαμηλά ποσοστά επενδύσεων στον παγκόσμιο μεταλλευτικό τομέα έχουν θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, διευρύνοντας το χάσμα εφοδιασμού σε κρίσιμα ορυκτά όπως ο χαλκός, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Rio Tinto, Ντομινίκ Μπάρτον.
«Το χάσμα είναι τεράστιο και πραγματικά ανησυχώ πολύ για το αν θα μπορέσουμε να το κλείσουμε (το χάσμα)», δήλωσε ο Μπάρτον μέσω βιντεοκλήσης στο συνέδριο Ecosperity στη Σιγκαπούρη.
Η παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει το κλίμα θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση μεγάλων προμηθειών ορυκτών όπως ο χαλκός, το λίθιο και το κοβάλτιο που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών σταθμών και αιολικών πάρκων.
Η ποσότητα των μετάλλων που απαιτούνται για κάθε κιλοβάτ παραγωγικής ικανότητας έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2010 και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν έξι φορές περισσότερα μέταλλα από ό,τι οι παραδοσιακές μηχανές εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Ο Μπάρτον δήλωσε ότι ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει μόνο έλλειψη ορυκτών, αλλά και έλλειψη κεφαλαίων που απαιτούνται για την εκσκαφή νέων ορυχείων, η ανάπτυξη των οποίων διαρκεί πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.
Είπε ότι ο κλάδος πρέπει να χτίσει εμπιστοσύνη και ότι δεν είχε κάνει καλή δουλειά στο να πείσει το κοινό για τον ζωτικό ρόλο που θα διαδραματίσει σε ένα παγκόσμιο σχέδιο απεξάρτησης από τον άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερο χαλκό τα επόμενα 25 χρόνια από ό,τι έχει παραχθεί ποτέ πριν.