Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή τελική έγκριση της ενισχυμένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η εν λόγω νομοθεσία θέτει το πλαίσιο για τα κράτη μέλη προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές και τη χρήση ενέργειας στα κτίρια σε ολόκληρη την ΕΕ, από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας έως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Η αναθεωρημένη οδηγία θέτει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της συνολικής ενεργειακής χρήσης των κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες. Αφήνει στα χέρια των κρατών μελών ποια κτίρια θα στοχεύσουν και ποια μέτρα θα λάβουν. Θα ενισχύσει τη ζήτηση για καθαρές τεχνολογίες που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη.
Κάθε κράτος μέλος θα υιοθετήσει τη δική του εθνική πορεία για τη μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων κατοικιών κατά 16% έως το 2030 και κατά 20-22% έως το 2035. Για τα μη οικιστικά κτίρια, θα πρέπει να ανακαινίσουν το 16% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2030 και το 26% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2033. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρέσουν ορισμένες κατηγορίες οικιστικών και μη οικιστικών κτιρίων από αυτές τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών κτιρίων ή των εξοχικών κατοικιών. Οι πολίτες θα υποστηριχθούν στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν τα σπίτια τους. Η οδηγία απαιτεί τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για συμβουλές σχετικά με την ανακαίνιση κτιρίων και οι διατάξεις για τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση θα καταστήσουν την ανακαίνιση πιο προσιτή και εφικτή.
Η οδηγία θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, μειώνοντας τη χρήση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων. Η αναθεωρημένη οδηγία θα καταστήσει τις “μηδενικές εκπομπές” πρότυπο για τα νέα κτίρια. Όλα τα νέα κτίρια κατοικιών και μη κατοικιών πρέπει να έχουν μηδενικές επιτόπιες εκπομπές από ορυκτά καύσιμα, από την 1η Ιανουαρίου 2028 για τα κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο και από την 1η Ιανουαρίου 2030 για όλα τα άλλα νέα κτίρια, με δυνατότητα ειδικών εξαιρέσεων.
Η ενισχυμένη οδηγία περιέχει νέες διατάξεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από τη θέρμανση των κτιρίων και την ενίσχυση της ανάπτυξης των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τα νέα κτίρια είναι “έτοιμα για ηλιακή ενέργεια”. Οι επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αυτόνομων λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα δεν θα επιτρέπονται από την 1η Ιανουαρίου 2025. Θα ενισχύσει επίσης την υιοθέτηση της βιώσιμης κινητικότητας χάρη στις διατάξεις για την προ-καλωδίωση, τα σημεία επαναφόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και τους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.
Ο καλύτερος σχεδιασμός των ανακαινίσεων και η τεχνική και οικονομική στήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για την πυροδότηση ενός κύματος ανακαίνισης σε ολόκληρη την ΕΕ, και αυτό προβλέπεται από την αναθεωρημένη οδηγία. Για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας, τα χρηματοδοτικά μέτρα θα πρέπει να παρέχουν κίνητρα και να συνοδεύουν τις ανακαινίσεις και να απευθύνονται ιδίως στους ευάλωτους πελάτες και στα κτίρια με τις χειρότερες επιδόσεις, στα οποία ζει μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών που είναι ενεργειακά φτωχά.