Ένα μεγάλο εργοστάσιο μπαταριών κοντά στο Λος Άντζελες θα είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο όταν τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος, υποσχόμενο να στηρίξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αιχμής και να βοηθήσει την πολιτεία να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Η αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων Nova Power Bank της Calpine, η οποία κατασκευάστηκε στη θέση ενός αποτυχημένου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, θα μπορεί να τροφοδοτεί περίπου 680.000 σπίτια για έως και τέσσερις ώρες όταν φορτίζεται. Θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των βιομηχανιών ανανεώσιμης ενέργειας της Καλιφόρνιας, οι οποίες παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών της πολιτείας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η τράπεζα μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 680 μεγαβάτ είναι μεγάλη ακόμη και για την Καλιφόρνια, η οποία διαθέτει περίπου το 55% της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Η Calpine θα θέσει σε λειτουργία 620 MW της τράπεζας σε δύο φάσεις φέτος, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, και θα ανοίξει τα υπόλοιπα 60 MW το 2025.

Τα έργα μπαταριών των εκατοντάδων μεγαβάτ γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Τέτοια μεγάλα συστήματα υπάρχουν ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Η νέα εγκατάσταση της Calpine αποτελεί μέρος μιας έκρηξης αποθήκευσης στις ΗΠΑ με επίκεντρο την Καλιφόρνια και το Τέξας, δύο πολιτείες με μεγάλες και αυξανόμενες ποσότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διότι επιτρέπει στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται όταν ο ήλιος λάμπει ή φυσάει ο άνεμος να χρησιμοποιείται αργά μέσα στην ημέρα, όταν οι καταναλωτές τη χρειάζονται περισσότερο.

Η Καλιφόρνια ήταν πρωτοπόρος στην εντολή να αρχίσουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προμηθεύονται αποθηκευτική ενέργεια πριν από μια δεκαετία και πλέον. Η πολιτεία αναμένεται να χρειαστεί περίπου 50 γιγαβάτ αποθήκευσης μπαταριών για να επιτύχει τον στόχο της το 2045 να παίρνει όλη της την ενέργεια από πηγές χωρίς άνθρακα, από περίπου 7 GW σήμερα.