Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Green Genius εγκατέστησε την πρώτη της ανεμογεννήτρια στην περιοχή Jurbarkas της Λιθουανίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ceenergy.news.

Συνολικά 11 ανεμογεννήτριες, ταξιδεύοντας από το διεθνές λιμάνι της Klaipeda, θα φτάσουν στο αιολικό πάρκο σε 22 νύχτες με 113 βαρέα οχήματα το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2024. Κάθε μία από τις έντεκα ανεμογεννήτριες, που παρέχονται από τον όμιλο Nordex, αποτελείται από 13 κύρια μέρη η καθεμία και θα υψώνεται 240 μέτρα πάνω από το έδαφος. Η μεταφορά μιας ανεμογεννήτριας στο πάρκο μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες, καθώς η πολύπλοκη υλικοτεχνική υποδομή απαιτεί μεταφορά τη νύχτα.

«Εργαζόμαστε στο έργο Jurbarkas με μεγάλη προσοχή και προσοχή, συνθέτοντας ένα από τα σημαντικότερα χερσαία αιολικά πάρκα στη Λιθουανία», δήλωσε ο Darius Biekša, επικεφαλής της Green Genius για την αιολική ενέργεια και το πράσινο υδρογόνο. «Θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα στην περιοχή, καθώς η αιολική ενέργεια αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση σταθερής και αποτελεσματικής παροχής πράσινης ενέργειας».

Το πρώτο στάδιο του αιολικού πάρκου Jurbarkas με αυτές τις έντεκα ανεμογεννήτριες και 63 μεγαβάτ (MW) θα αρχίσει να λειτουργεί το 2025. Το δεύτερο στάδιο άλλων 17 MW πρόκειται να προσεγγίσει σύντομα τη φάση της κατασκευής. Το σύνολο του αιολικού πάρκου Jurbarkas των 80 MW θα αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του σημερινού αιολικού χαρτοφυλακίου της Λιθουανίας. Θα παρέχει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε λιθουανικές επιχειρήσεις, εξοικονομώντας περισσότερους από 130.000 τόνους CO2 ετησίως.