Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη (11 Απριλίου) για να περάσει κανόνες που επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εμποδίζοντας τις ρωσικές εταιρείες να κλείσουν χωρητικότητα υποδομών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, στο οποίο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό ορισμένα μέλη της.
Ως παράκαμψη, η νέα πολιτική για το φυσικό αέριο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νομικής οδού για τις κυβερνήσεις να εμποδίζουν τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα τους, αν και μέχρι στιγμής κανένας μεγάλος εισαγωγέας δεν έχει δηλώσει ότι θα τη χρησιμοποιήσει.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να σταματήσουν προσωρινά τους Ρώσους και Λευκορώσους εξαγωγείς φυσικού αερίου από το να υποβάλλουν προσφορές για χωρητικότητα στις υποδομές που απαιτούνται για την παράδοση αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 – συρρικνώνοντας την κύρια οδό που αποτελούσε για τις ρωσικές προμήθειες προς την Ευρώπη. Ωστόσο, το ρωσικό LNG συνεχίζει να εισρέει στην ήπειρο, κυρίως μέσω λιμένων στην Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Οι χώρες αυτές δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν τη νέα νομική δυνατότητα.
Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία
Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ισπανίας δήλωσε ότι η χώρα υποστηρίζει μια κοινή θέση της ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς αν η Ισπανία το έκανε μόνη της, οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν απλώς να στείλουν τα καύσιμά τους σε άλλα λιμάνια της ΕΕ.
Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλύει τον νόμο και τους όρους του – οι οποίοι περιλαμβάνουν ότι ο περιορισμός των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου δεν μπορεί να διαταράξει τις ροές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το Βέλγιο επανεξάγει μεγάλο μέρος του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου που λαμβάνει, σε άλλες χώρες.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.