Τα παγκόσμια έσοδα από την πώληση αδειών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε συστήματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) αυξήθηκαν στο ποσό ρεκόρ των 74 δισ. δολαρίων πέρυσι, καθώς οι κυβερνήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε τέτοιου είδους συστήματα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.
Τα 74 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν από δημοπρασίες αδειών το 2023 αυξήθηκαν από 64 δισ. δολάρια το 2022. Οι δικαιοδοσίες που αποτελούν το 58% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος χρησιμοποιούν πλέον το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διακυβερνητικού φόρουμ International Carbon Action Partnership (ICAP) για την κατάσταση εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.
Επί του παρόντος, υπάρχουν 36 τέτοια συστήματα, σε σύγκριση με 28 πέρυσι και άλλα 22 ETS βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή εξέταση, μεταξύ άλλων στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Τουρκία και το Βιετνάμ.
«Η εμπορία εκπομπών είναι ένα αποδεδειγμένο εργαλείο πολιτικής που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος από άλλες επιλογές. Η υιοθέτηση της εμπορίας εκπομπών που καταγράφεται στη φετινή έκθεση είναι ενθαρρυντική, όπως και οι καινοτομίες και ο νέος τρόπος σκέψης που εφαρμόζουν ορισμένες δικαιοδοσίες για να το κάνουν να λειτουργήσει στις τοπικές τους συνθήκες», δήλωσε ο Στέφανο Ντε Κλάρα, επικεφαλής της γραμματείας του φόρουμ, σύμφωνα με το Reuters.
Στο πλαίσιο ενός ETS, οι κυβερνήσεις ορίζουν ένα σταδιακά μειούμενο ανώτατο όριο στην ποσότητα εκπομπών που μπορεί να παράγει ένας τομέας ή μια ομάδα τομέων. Δημιουργούν άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για αυτές τις εκπομπές, οι οποίες δημοπρατούνται και οι εταιρείες πρέπει να αγοράζουν μία για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν.
Οι υψηλότερες τιμές των αδειών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε δύο από τα συστήματα ειδικότερα – το ETS της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αντίστοιχο βρετανικό – βοήθησαν στην αύξηση των εσόδων πέρυσι, καθώς και σε περισσότερες δημοπρασίες αδειών για τη διανομή τους μεταξύ των βιομηχανιών, αναφέρει η έκθεση.
Το ETS της ΕΕ είναι το πιο καθιερωμένο σύστημα στον κόσμο και το μεγαλύτερο από άποψη όγκου και αξίας συναλλαγών. Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από αυτό πέρυσι ανήλθαν σε 47,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.