Κοινή εταιρική σχέση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εμπορικής αξιοποίησης της πυρηνικής σύντηξης, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, σύμφωνα με το Reuters.
Η εταιρική σχέση των δύο χωρών παρουσιάστηκε την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τερκ και ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας Μασαχίτο Μοριγιάμα συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον την Τρίτη για να συζητήσουν την πυρηνική σύντηξη.
Η εταιρική σχέση θα επικεντρωθεί στις επιστημονικές και τεχνικές προκλήσεις της υλοποίησης της εμπορικής σύντηξης και θα επεκτείνει τις εργασίες μεταξύ αμερικανικών και ιαπωνικών πανεπιστημίων, εθνικών εργαστηρίων και ιδιωτικών εταιρειών, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.
Επιστήμονες, κυβερνήσεις και εταιρείες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αξιοποιήσουν τη σύντηξη, την πυρηνική αντίδραση που τροφοδοτεί τον ήλιο, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Μπορεί να αναπαραχθεί στη Γη με θερμότητα και πίεση χρησιμοποιώντας λέιζερ ή μαγνήτες για να συγχωνευθούν δύο ελαφριά άτομα σε ένα πυκνότερο, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Σε αντίθεση με τα εργοστάσια που λειτουργούν με σχάση, ή διάσπαση ατόμων, τα εμπορικά εργοστάσια σύντηξης, αν ποτέ κατασκευαστούν, θα παράγουν ελάχιστα ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας.
Πέρυσι, οι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν ακτίνες λέιζερ σε εθνικό εργαστήριο των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια επανέλαβαν μια σημαντική ανακάλυψη της σύντηξης που ονομάζεται ανάφλεξη, όπου για μια στιγμή η ποσότητα ενέργειας που προέρχεται από την αντίδραση σύντηξης ξεπερνάει εκείνη που συγκεντρώνεται στο στόχο.
Οι επιστήμονες εκτίμησαν, ωστόσο, ότι η καθαρή παραγωγή ενέργειας αυτού του πειράματος ήταν μόνο περίπου το 0,5% της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση των λέιζερ. Ακόμα και αν η επιστήμη τελικά εξελιχθεί, υπάρχουν ρυθμιστικά, κατασκευαστικά και χωροταξικά εμπόδια για τη δημιουργία νέων στόλων σταθμών παραγωγής ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τμήματα των υφιστάμενων ενεργειακών συστημάτων.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ιαπωνία δημιούργησε ένα βιομηχανικό φόρουμ σύντηξης για την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας, με συμμετέχοντες μηχανικούς και εταιρείες ενέργειας. Το φόρουμ αναμένεται να διατυπώσει συστάσεις προς την κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχετικά με την ασφάλεια και τα τεχνολογικά πρότυπα και να λειτουργήσει ως σύνδεσμος για έργα στο εξωτερικό.
Μια ομάδα της βιομηχανίας σύντηξης εξήρε την εταιρική σχέση. «Η σύντηξη είναι πολύ σημαντική για άσκοπο ανταγωνισμό: οι ομοϊδεάτισσες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για τον κοινό στόχο», δήλωσε ο Άντριου Χόλαντ, επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχανίας Σύντηξης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, ο τότε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι εγκαινίασε ένα διεθνές σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν 35 χώρες για την ενίσχυση της σύντηξης.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν επίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής να υποστηρίξουν τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών μεταξύ των χωρών.