«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση» σημειώνει ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης της παγκόσμιας θέσης της Ευρώπης στις στρατηγικές ενεργειακές τεχνολογίες μηδενικών και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Ωστόσο, επιχειρήσεις και βιομηχανίες πιέζονται μετά και τους πολύ φιλόδοξους και ακριβούς στόχους που βάζουν οι Βρυξέλλες για να «πρασινίσουν» οι χαλυβουργίες. Η πραγματικότητα δείχνει ότι το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ρυθμιστικός βραχίονας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θέλει να ενισχύσει τη βιομηχανική της προσέγγιση κατά τη μετάβαση του μπλοκ σε μια βιώσιμη οικονομία τα επόμενα χρόνια για να κρατήσει τη βιομηχανία της ζωντανή. Κάνοντας απολογισμό μιας σειράς συναντήσεων με εταιρείες σε τομείς όπως το υδρογόνο, η καθαρή τεχνολογία, οι ενεργειακές υποδομές, οι καθαρές μεταφορές, ο χάλυβας και οι κρίσιμες πρώτες ύλες, δεσμεύτηκε την Τετάρτη να εργαστεί για τις βασικές ανησυχίες που οι επιχειρήσεις έθεσαν ως εμπόδια στη μετάβαση.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η απαλλαγή της Ευρώπης από τις ανθρακούχες εκπομπές πρέπει να καθοδηγείται όλο και περισσότερο από τις δυνάμεις της αγοράς, εκτός από τους στόχους και τη ρύθμιση. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον τομέα της καθαρής τεχνολογίας και για την απαλλαγή της ενεργοβόρου βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Τα πέντε αιτήματα των βιομηχανιών

Ο κ. Σέφκοβιτς συνόψισε τα αιτήματα που μοιράζονται οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι βιομηχανίες.

  • Πρώτον, ένα αποτελεσματικό και απλουστευμένο κανονιστικό πλαίσιο

«Τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει», όπως σημείωσε. Παρ’ όλα αυτά, ίσως χρειαστεί να συζητήσουμε πρόσθετα στοχευμένα και προσωρινά μέτρα. Αυτή είναι μια έκκληση που ακούσαμε από τη βιομηχανία και στην οποία είμαστε προσεκτικοί. Εξάλλου, η βιομηχανία μας απασχολεί περίπου 35 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη. Η Επιτροπή θα επικεντρωθεί περαιτέρω στη μείωση του φόρτου και στις εν εξελίξει δράσεις της, όπως η μείωση του φόρτου από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων κατά 25 %, χωρίς να υπονομεύονται οι πολιτικοί στόχοι της.

  • Δεύτερον, σταθερές τιμές ενέργειας

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το μη ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος, παρεμποδίζοντας τις επενδύσεις στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μας. Διαθέτουμε ένα καλό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η οδηγία για τον κλάδο μηδενικών καθαρών εκπομπών, συνοδευόμενη από το σχέδιο δράσης για την αιολική ενέργεια, το σχέδιο δράσης για τις ζώνες και άλλα εργαλεία.

  • Τρίτον, σύγχρονες υποδομές

Οι υπανάπτυκτες ενεργειακές υποδομές, ιδίως σε επίπεδο διανομής, μπορούν να δημιουργήσουν σημεία συμφόρησης στην πράσινη μετάβαση και τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας μας. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των υποδομών ενέργειας και μεταφορών», τονίζει.

  • Τέταρτον, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Ο ιδιωτικός τομέας θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη επενδύσεων για την καθαρή μετάβαση, ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς. «Πρέπει επίσης να παράσχουμε μεγαλύτερη δημόσια στήριξη σε εκείνους τους τομείς καθαρής τεχνολογίας όπου υπάρχουν ανεπάρκειες της αγοράς. Ορισμένοι τομείς δεν είναι ακόμη εμπορικά βιώσιμοι, και πρέπει να τονώσουμε τις επενδύσεις και να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση μελλοντικών αγορών. Όπως κάνουμε, για παράδειγμα, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Η επίτευξη μιας βαθιάς και ολοκληρωμένης Ένωσης Κεφαλαιαγορών αποτελεί άλλη μια επείγουσα προτεραιότητα για την εισροή νέων κεφαλαίων στην πράσινη οικονομία της Ευρώπης.

  • Πέμπτον, ισχυρότερη ενιαία αγορά

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις δράσεις μας για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη και να αρχίσουμε να ανταμείβουμε τις εταιρείες που επενδύουν σε καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογίες, καθώς και τη μεταποίηση με το χαμηλότερο αποτύπωμα βιωσιμότητας. Στην πράξη αυτό περιλαμβάνει την τόνωση της ζήτησης και της απορρόφησης αυτών των προϊόντων για την κλιμάκωση της παραγωγής καθαρών προϊόντων στην Ευρώπη, τη βελτίωση της επιχειρηματικής σκοπιμότητας και, κατά συνέπεια, τη μείωση της ανάγκης για δημόσια στήριξη.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις δράσεις μας για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη και να αρχίσουμε να ανταμείβουμε τις εταιρείες που επενδύουν σε καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογίες, καθώς και τη μεταποίηση με το χαμηλότερο αποτύπωμα βιωσιμότητας», κατέληξε.