Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σκεφθεί τη δυνατότητα κοινής χρηματοδότησης κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και η ανάγκη για αυξημένες αμυντικές δαπάνες, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το 2026, είπε, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Next Generation EU (στο οποίο περιλαμβάνεται το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και θα πρέπει να σκεφτούμε το θέμα αυτό, είπε.

Tριπλάσιες οι τιμές ενέργειας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Εκανε ειδική αναφορά στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες αν και έχουν μειωθεί μετά την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι τριπλάσιες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Η μόνη λύση είπε για να μειωθούν οι τιμές στην Ευρώπη είναι να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση και όχι να αντιστραφεί.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η ΕΕ κατάφερε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, ενώ απέφυγε την ύφεση.

Η ανάπτυξη, ωστόσο, της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν μόλις 0,4% το 2023 και 11 χώρες της ΕΕ είχαν ύφεση. Για φέτος, η Κομισιόν προβλέπει επίσης χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% που θα αυξηθεί στο 1,5% το 2025.

Εξαιρετική η ανάκαμψη της Ελλάδας

Για την Ελλάδα είπε ότι πέτυχε μία εξαιρετική ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, χάρη στον λαό της και τις κυβερνήσεις της, σημειώνοντας ότι είναι σήμερα μία άλλη χώρα σε σχέση με ό,τι ήταν μέχρι και πέντε χρόνια πριν, κάνοντας αναφορά στη ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει».