Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει 42 έργα με χρηματοδότηση άνω των 424 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών εφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμα, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που καθορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην εγκατάσταση σημείων ηλεκτρικής επαναφόρτισης και σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο αλλά και στον εξηλεκτρισμό των αερολιμένων.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον Μηχανισμό για τις Υποδομές Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIF), ο οποίος αποτελεί μέρος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Στο πλαίσιο του πέμπτου και τελευταίου γύρου επιλογής της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του AFIF, για την οποία η προθεσμία υποβολής προτάσεων έληγε στις 7 Νοεμβρίου 2023, επιλέχθηκαν 42 έργα που θα λάβουν συνολικά 424 εκατ. ευρώ επιχορήγησης της ΕΕ. Η χρηματοδότηση αυτή συνδυάζεται με χρηματοδότηση από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να επιτευχθεί μεγαλύτερος αντίκτυπος των επιχορηγήσεων της ΕΕ.

Με την επιλογή αυτή, η AFIF θα υποστηρίξει περίπου 4.200 σημεία ηλεκτρικής επαναφόρτισης κατά μήκος του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου ΔΕΔ-Μ, 48 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου για αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία και τον εξηλεκτρισμό των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε 21 αερολιμένες.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, δήλωσε: «Από το 2021, η ΕΕ έχει χορηγήσει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του AFIF σε διάφορα έργα, αναπτύσσοντας 26.396 σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικού ρεύματος, 202 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και ηλεκτροδοτώντας τις επίγειες λειτουργίες σε 63 αεροδρόμια. Αυτή η τελευταία πρόσκληση ήταν η πιο επιτυχημένη όσον αφορά τον αριθμό και την ποιότητα των έργων μέχρι στιγμής, γεγονός που δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις υποδομές υδρογόνου και ηλεκτρικής φόρτισης».