Η Βρετανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με θαλάσσια σύνορα στη Βόρεια Θάλασσα υπέγραψαν την Τρίτη συμφωνία για συνεργασία με στόχο την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών, μεταξύ άλλων και από πιθανές ρωσικές επιθέσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Οι έξι εμπλεκόμενες χώρες – το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία – υπέγραψαν κοινή δήλωση που, όπως δήλωσαν, θα τους επιτρέψει να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Οι απειλές κατά των υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών έχουν γίνει εστίαση στην ασφάλεια των δυτικοευρωπαϊκών χωρών μετά τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου του 2022 στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Τον Μάιο του 2023, το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία μπορεί να σαμποτάρει τα υποθαλάσσια καλώδια για να τιμωρήσει τα δυτικά έθνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ οι παγκόσμιοι κίνδυνοι για την ασφάλεια αυξήθηκαν περαιτέρω μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

«Η Βόρεια Θάλασσα είναι η ατμομηχανή που κινεί τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το καθαρό μηδέν, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ήπειρο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε την κρίσιμη ενεργειακή υποδομή της τώρα και στο μέλλον», δήλωσε ο Άντριου Μπόουι, βρετανός υπουργός για τα πυρηνικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.