Η Ουκρανία έπληξε χθες τον θόλο πάνω από έναν απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, έγινε γνωστό από τη διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στο σημείο, έκανε γνωστό πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση ότι ένα drone πυροδοτήθηκε εκεί και ότι η πληροφορία «συνάδει» με τις παρατηρήσεις του IAEA.

Ο γενικός διευθυντής του IAEA Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει καμιά σχέση με συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιτέθηκε στην εγκατάσταση.

«Η Ουκρανία δεν είναι αναμιγμένη σε οποιουδήποτε είδους ένοπλες προκλήσεις στο έδαφος του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που κατέχει παρανόμως η Ρωσία», δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda ο Άντριι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Ρωσικά πλήγματα (…) στο έδαφος του ουκρανικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας … είναι εδώ και καιρό μια καλά γνωστή εγκληματική πρακτική των εισβολέων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι οι σημερινές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο σταθμό της Ζαπορίζια προκάλεσαν ζημιά στο κτίριο που στεγάζει έναν από τους έξι αντιδραστήρες, όμως η πυρηνική ασφάλεια δεν κινδύνευσε.

«Αναφέρθηκε ένα θύμα. Η ζημιά στη μονάδα 6 δεν έθεσε σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, όμως αυτό είναι ένα σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε εν δυνάμει να υπονομεύσει την ακεραιότητα του συστήματος ανάσχεσης του αντιδραστήρα», ανέφερε ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι προσέθεσε ότι σημειώθηκαν τρία «απ’ ευθείας πλήγματα».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drone στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι πολύ επικίνδυνες.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι μια πολύ επικίνδυνη πρακτική που έχει πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Δυστυχώς, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει την τρομοκρατική του δραστηριότητα».

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία χτύπησε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, τρεις φορές χθες και απαίτησε να απαντήσει η Δύση, αν και το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις.