Η έκθεση Turning the Tide, που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περιγράφει πώς η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί εστία παράνομων αποβλήτων που μεταφέρονται από όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες ποσότητες μη διασπώμενων αποβλήτων που συσσωρεύονται κατά εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Οι κύριοι εισαγωγείς στην περιοχή είναι το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, σύμφωνα με την έκθεση.
Συλλογικά, η Νοτιοανατολική Ασία εισήγαγε περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους μεταλλικών, χάρτινων και πλαστικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ποσό που αποτιμάται σε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Και οι ποσότητες που παραλαμβάνονται αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Ωστόσο, το τεράστιο μέγεθος του παγκόσμιου εμπορίου αποβλήτων, παρουσίασε μια σημαντική ευκαιρία για πολλούς να κερδίσουν εκατομμύρια κάτω απ’ το τραπέζι. Οι εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται σε αυτό το επικερδές εμπόριο αποβλήτων λέγεται ότι εκμεταλλεύτηκαν τρωτά σημεία και νομικά κενά, όπως η λανθασμένη επισήμανση των αποβλήτων τους, προκειμένου να τα περάσουν από το τελωνείο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι επικίνδυνα απόβλητα αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα.
Δεδομένου του διεθνικού χαρακτήρα του κλάδου, ο εντοπισμός των εισαγόμενων παράνομων αποβλήτων στην προέλευσή τους και η επιβολή κυρώσεων κατά της παράνομης μεταφοράς αναφέρονται ως διάχυτες προκλήσεις.
Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες προσδιορίστηκαν ως οι εξαγωγείς για ένα σημαντικό ποσοστό των αναφερόμενων παράνομων περιπτώσεων. Μεταξύ 2017 και 2022, η ΕΕ συνέβαλε σχεδόν στο ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου πλαστικών αποβλήτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι παράνομες μεταφορές αποβλήτων που αποστέλλονται από την ΕΕ σε άλλες χώρες από το 2017 έως το 2022 απέφεραν 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ (10,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και αντιπροσωπεύουν το 15%-30% του συνολικού εμπορίου αποβλήτων της Ένωσης.
Το λαθρεμπόριο αποβλήτων θεωρείται ευρέως ως ένα έγκλημα υψηλού κέρδους και χαμηλού κινδύνου, στο πλαίσιο του οποίου όλο και μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών μεταφέρονται από χώρες υψηλού εισοδήματος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.