Η Βουλγαρία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να βοηθήσει τη Μολδαβία να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της, μεταξύ άλλων στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ίβα Πέτροβα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της διακυβερνητικής βουλγαρο-μολδαβικής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, Ιρίνα Σθόνοβα και του υπουργού Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτωρ Παρλίκοφ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ίβα Πέτροβα και ο Βίκτωρ Παρλίκοφ πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας. Η Βουλγαρία και η Μολδαβία επιβεβαίωσαν τις προθέσεις τους να αναπτύξουν την πρωτοβουλία του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου. Η προσχώρηση του διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου της Μολδαβίας στις άλλες χώρες του έργου αποτελεί κλειδί για την επιτυχία της πρωτοβουλίας και ανοίγει νέες ευκαιρίες για συνέργειες με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για ασφαλή και αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου.

Το έργο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου είναι μια κοινή πρωτοβουλία των διαχειριστών μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με στόχο τη διαφοροποίηση και τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το νότο στο βορρά της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Βουλγαρίας-Μολδαβίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν τη συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησής τους, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας.