Προωθητικό παράγοντα για το comeback της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας μέσω ανακύκλωσης πυρηνικών αποβλήτων.

Η εταιρεία πρώτων υλών Advanced Metallurgical Group (AMG) που ανήκει στον Γερμανό Χάιντζ Σλίμελμπους αρχίζει να ανακυκλώνει πυρηνικά απόβλητα για την παραγωγή ενέργειας.

Για τον σκοπό αυτό, η AMG ίδρυσε τη θυγατρική NewMOX στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος την Πέμπτη. Από εκεί, ο όμιλος πρώτων υλών και ανακύκλωσης θέλει να προμηθεύσει την πυρηνική βιομηχανία με στοιχεία καυσίμου μεικτών οξειδίων, τα λεγόμενα MOX.

To καύσιμο μεικτών οξειδίων (MOX) κατασκευάζεται από χαμηλής ραδιενέργειας οξείδιο ουρανίου από παλιές ράβδους καυσίμου και από οξείδιο του πλουτωνίου από τον αφοπλισμό πυρηνικών όπλων. Οι δύο ραδιενεργές ουσίες πρώτα κονιοποιούνται, στη συνέχεια αναμειγνύονται, συμπιέζονται μεταξύ τους και τέλος θερμαίνονται σε φούρνο.

Οι ειδικοί αναφέρουν τη διαδικασία ως πυροσυσσωμάτωση, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Η διαδικασία παράγει τα λεγόμενα σφαιρίδια καυσίμου μεικτών οξειδίων (MOX), τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία σε ράβδους καυσίμου για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων σε σφαιρίδια καυσίμου μεικτών οξειδίων (MOX) βασίζεται σε μια τεχνολογία που είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Στη Γερμανία, ωστόσο, αυτό δεν αναπτύχθηκε περαιτέρω μετά τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

Η AMG ανέλαβε την τεχνολογική τεχνογνωσία από την πρώην χημική εταιρεία Degussa, η οποία έκτοτε έχει απορροφηθεί από την Evonik. Η AMG λειτουργεί μια θυγατρική στο Hanau που ειδικεύεται στην κατασκευή φούρνων κενού.

Η AMG στοχεύει σε 20 έως 40 τόνους πυρηνικού καυσίμου MOX ετησίως

Στο παρελθόν, ο όμιλος έχει ήδη παραδώσει δεκάδες κλιβάνους πυροσυσσωμάτωσης στην πυρηνική βιομηχανία στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και πιο πρόσφατα και στην Κίνα. Η AMG σχεδιάζει τώρα να εγκαταστήσει τους δικούς της φούρνους της εταιρείας στη Γαλλία και να ξεκινήσει την παραγωγή στοιχείων καυσίμου MOX.

Το έργο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας για να διαπιστωθεί αν αξίζει τον κόπο η ιδέα. Εάν ναι, ο όμιλος της Γκρενόμπλ θα μπορούσε να παράγει 20 έως 40 τόνους πυρηνικού καυσίμου MOX ετησίως στο μέλλον.

Ο διευθυντής πρώτων υλών, Σλίμελμπους, ο οποίος εξορύσσει επίσης λίθιο και σχεδιάζει αποθήκευση μπαταριών βαναδίου με την AMG που κατασκεύασε, βλέπει μεγάλες δυνατότητες. Συγκεκριμένα τονίζει: «Υπάρχει πολύ πλουτώνιο στην αποθήκευση και οι χειριστές αυτών των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος αποθήκευσης».

Μόνο στο βρετανικό Sellafield αποθηκεύονται 115 τόνοι πλουτωνίου από διαλυμένα πυρηνικά όπλα. Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος αποθήκευσης για τα επόμενα 100 χρόνια σε περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια λίρες. Δεκάδες τόνοι αποθηκεύονται επίσης στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Πυρηνική ενέργεια: Οι μικροί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής γνωρίζουν έκρηξη

Ο Σλίμελμπους είναι βέβαιος ότι η «έκρηξη» των μικρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των λεγόμενων Small Modular Reactors (SMR), κάνει αυτά τα αποθέματα και πάλι εμπορικά ενδιαφέροντα. Συγκεκριμένα, λέει πως «υπάρχει μια μεγάλη αγορά MOX που θα αναπτυχθεί καθώς αναπτύσσεται το αναδυόμενο κύμα SMR».

Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, είπε επίσης πρόσφατα σε ένα βιομηχανικό συνέδριο πως «η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει πολύ δυνατά». Αυτό οφείλεται κυρίως στους νέους μίνι αντιδραστήρες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) μετρά επί του παρόντος περισσότερα από 80 έργα SMR σε 18 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη νεοφυή Newcleo, η οποία συγκέντρωσε πρόσφατα ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Έχει αναπτύξει ειδικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που ψύχονται με μόλυβδο, στους οποίους ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα λέγεται ότι είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τους συμβατικούς αντιδραστήρες. Η Newcleo έχει επίσης επικεντρώσει την τεχνολογία της στο καύσιμο μεικτών οξειδίων (MOX).

Η start-up θέλει να μπει στην επεξεργασία MOX μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Αυτό το μοντέλο είναι το πιο οικονομικό για εμάς και απαραίτητο για την επεκτασιμότητα μας», δήλωσε πρόσφατα ο CEO, Στεφάνο Μπουόνο στη Handelsblatt. Για αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να βασιστεί σε φούρνους πυροσυσσωμάτωσης όπως αυτοί που κατασκευάζει η AMG Engineering.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας Jean-Luc Alexandre επιδιώκει πολύ παρόμοια σχέδια. Η start-up του, Naarea αναπτύσσει επίσης έναν αντιδραστήρα που καίει ραδιενεργά απόβλητα από συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το πρωτότυπο θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2028 και η παραγωγή σε σειρά θα πρέπει να ξεκινήσει γύρω στο 2030. Ο Alexandre σχεδιάζει πυρηνικούς σταθμούς που θα έχουν «μέγεθος λεωφορείου» και θα βρίσκονται δίπλα σε ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες. Το εξήγησε πρόσφατα στη Handelsblatt.

Πυρηνική ενέργεια: Κοινωνική αποδοχή μέσω της χρήσης πυρηνικών αποβλήτων

Η Naarea και η Newcleo συνεργάζονται επίσης. Τους ενώνει ο στόχος της χρήσης πυρηνικών αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας αντί για την παραγωγή νέων αποβλήτων. «Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για την κοινωνική αποδοχή της πυρηνικής ενέργειας», λέει το αφεντικό της Naarea, Alexandre.

Από όλα, μια τεχνική λύση από τη δήθεν αντιπυρηνική Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την αποδοχή – αυτή της AMG.