Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι πολύ μεγάλη για να προσπαθήσει να εξαγάγει το δρόμο της προς την ταχεία ανάπτυξη και ότι θα ωφελούταν αν μείωνε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της, η οποία ασκεί πίεση σε άλλες οικονομίες.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε επισημάνσεις της στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη διάρκεια επίσκεψής της στην Κίνα, η Γέλεν δήλωσε ότι κατανοεί το γεγονός πως η άμεση και η έμμεση κυβερνητική υποστήριξη του Πεκίνου στη μεταποίηση συνδέεται με στόχους εσωτερικής ανάπτυξης.

Αλλά είπε ότι αυτό «οδηγεί σήμερα σε παραγωγική ικανότητα που υπερβαίνει σημαντικά την εγχώρια ζήτηση της Κίνας, καθώς και αυτό που μπορεί να αντέξει η παγκόσμια αγορά».

Τα σχόλια της Γέλεν υπογράμμισαν τον κύριο στόχο της στις συνομιλίες που θα είχε αργότερα την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης He Lifeng – να επισημάνει τα προβλήματα που προκαλούν στο εξωτερικό η πλεονάζουσα εργοστασιακή ικανότητα της Κίνας και οι αυξανόμενες εξαγωγές, τροφοδοτώντας πιθανές εμπορικές εντάσεις.

Ο πρωθυπουργός Li Qiang έθεσε τον Μάρτιο έναν φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης 5% για το 2024, που θα τροφοδοτηθεί εν μέρει από περισσότερες επενδύσεις σε νέους τομείς υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Κίνα αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση ακινήτων και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα αποτελούσε πρόβλημα και στο παρελθόν, αλλά πρόσφατα εντάθηκε με τους αναδυόμενους κινδύνους σε νέους τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), οι μπαταρίες και τα προϊόντα ηλιακής ενέργειας, υποβαθμίζοντας τους ανταγωνιστές εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ινδία.

«Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας και γενικότερα η εξέταση μεταρρυθμίσεων με βάση την αγορά είναι προς το συμφέρον της Κίνας», δήλωσε η ίδια.

Η ίδια έκανε παραλληλισμούς με τις προσανατολισμένες στην αγορά κινεζικές μεταρρυθμίσεις κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, που τόνωσαν την ανάπτυξη, κάτι που έβγαλε από τη φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, και υποστήριξε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα κέρδη αναβιώνοντας τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι θα θέσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες σχετικά με την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της «άδικης μεταχείρισης σε σύγκριση με τους ντόπιους ανταγωνιστές».