Σήμερα, η Eurelectric θα υπογράψει τη Διακήρυξη της Αμβέρσας σε μια ένδειξη υποστήριξης για τη διατήρηση μιας ισχυρής, ανταγωνιστικής και απαλλαγμένης από τις ανθρακούχες εκπομπές βιομηχανικής βάσης στην Ευρώπη. Η τελετή υπογραφής που πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της Eurelectric, Kristian Ruby και του Γενικού Διευθυντή της CEFIC, Marco Mensink, εντείνει περαιτέρω την αναγκαία διατομεακή συνεργασία για τον προσδιορισμό των βασικών μέτρων πολιτικής και των αποχωρήσεων που θα καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία της.

Η Διακήρυξη της Αμβέρσας καθιστά σαφές ότι η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης και των στόχων της Ευρώπης για την απαλλαγή από τον άνθρακα εξαρτάται από την ανταγωνιστική πράσινη βιομηχανία. Για να συμβεί αυτό, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένες ώστε να παρέχουν τις λύσεις για το κλίμα που χρειάζεται η ήπειρός μας.

«Στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη έγινε μάρτυρας της πραγματικής καταστροφής της ζήτησης και του κλεισίματος βιομηχανικών μονάδων για τις οποίες δεν είναι σαφές αν θα ξαναεμφανιστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.

Το 2022, ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως οι βιομηχανίες χημικών, αλουμινίου, ψευδαργύρου και πυριτίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε ποσοστό 35% έως 45%, καθώς το κόστος ενέργειας ήταν απαγορευτικά ακριβό, καθιστώντας τις επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία για να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Eurelectric αποφάσισε να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Αμβέρσας και την έκκληση για μια Βιομηχανική Συμφωνία που θα συμπληρώσει τις πράσινες φιλοδοξίες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ruby.

Η εξασφάλιση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης που θα διατηρήσει τη βιομηχανία στην Ευρώπη απαιτεί οικονομικά προσιτή ενέργεια. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στις πιο ώριμες, αποδοτικές και οικονομικά προσιτές τεχνολογίες, όπως αυτές που ηλεκτροδοτούν άμεσα τους τομείς τελικής χρήσης, ώστε να παρέχεται αξιόπιστα ενέργεια στις επιχειρήσεις και τους πολίτες με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

Ο Marco Mensink, Γενικός Διευθυντής της CEFIC, δήλωσε: «Η τεχνολογία είναι μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας: Ο άμεσος εξηλεκτρισμός θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην απαλλαγή των βιομηχανικών διεργασιών από τον άνθρακα στο μέλλον, αλλά χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για αυτό. Επομένως, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση του προσιτού και καθαρού εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας, τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής δικτύου και την απομείωση του κινδύνου των αναγκαίων επενδύσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και εξηλεκτρισμό».

Η Eurelectric θα ξεκινήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση με εντατικούς φορείς ενέργειας για να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό των βιομηχανικών διαδικασιών, να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και να φέρει όλους στο πλευρό των κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ.