Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας Miłosz Motyka, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία, Mark Brzezinski και ο Michael Goff από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εγκαινίασαν χθες (3 Απριλίου) το πολωνο-αμερικανικό Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης για την Καθαρή Ενέργεια, σύμφωνα με το ceenergy.news.

«Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μετασχηματισμού της Πολωνίας. Η υλοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης στην ιστορία του πολωνικού ενεργειακού συστήματος από κοινού με τους Αμερικανούς εταίρους αποτελεί έκφραση της πολωνο-αμερικανικής στρατηγικής συμμαχίας. Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρει την Πολωνία πιο κοντά στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και του συνολικού εκσυγχρονισμού του πολωνικού ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο αναπληρωτής της Πολωνίας για το κλίμα και το περιβάλλον, Miłosz Motyka.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Καθαρή Ενέργεια στοχεύει στην εκπαίδευση προσωπικού για το πολωνικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας (PEJ). Τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίθηκε το εθνικό «Σχέδιο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για την Πυρηνική Ενέργεια» ως εκτελεστικό έγγραφο για το πρόγραμμα PEJ.

Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες του κέντρου θα απευθύνονται σε ευρύ φάσμα αποδεκτών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ιδρυμάτων και εταιρειών που συμμετέχουν σε πυρηνικά έργα στην Πολωνία. Πολωνικά πανεπιστήμια και εταιρείες που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν πυρηνικά έργα, εποπτικά ιδρύματα (Κρατικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, Αρχή Τεχνικού Ελέγχου), ερευνητικά ινστιτούτα (Εθνικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, Ινστιτούτο Πυρηνικής Χημείας και Τεχνολογίας, Ερευνητικό Δίκτυο Łukasiewicz), ένα εργοστάσιο διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και εγχώριες εταιρείες από την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού και τη βιομηχανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην κατάρτιση του CETC προκειμένου να προετοιμαστούν για την πιστοποίηση, τους κώδικες, τα πρότυπα και τις πυρηνικές απαιτήσεις που αφορούν ειδικά τις αμερικανικές τεχνολογίες.

«Το Περιφερειακό Κέντρο Κατάρτισης για Τεχνολογίες Καθαρής Ενέργειας είναι μια επένδυση στο κοινό, ασφαλές μέλλον μας και μια επένδυση στους Πολωνούς. Είναι το πρώτο κέντρο αυτού του τύπου στον κόσμο. Χάρη σε αυτό, η τεχνική υποστήριξη από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας για την Πολωνία και την περιοχή θα είναι διαθέσιμη επιτόπου. Θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της ενεργειακής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Πολωνίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη και υποστηρίζουν την Πολωνία στη διαδικασία ενεργειακού μετασχηματισμού», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία, Mark Brzezinski.

Οι δραστηριότητες του κέντρου θα συντονίζονται από το Τμήμα Πυρηνικής Ενέργειας του Πολωνικού Υπουργείου Κλίματος και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο των εργασιών της διευθύνουσας επιτροπής, σε συνεργασία με τους εταίρους από την πλευρά των ΗΠΑ – το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ – θα καταρτίζονται ετησίως σχέδια κατάρτισης που θα καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες. Τα σχέδια αυτά θα προσδιορίζουν θεματικούς τομείς προτεραιότητας για συγκεκριμένες οντότητες, σημειώνει το υπουργείο σε δελτίο τύπου.