Η Γερμανία έκλεισε 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα επιτύχει τους στόχους της για κλιματική ουδετερότητα, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι οι σταθμοί αυτοί δεν ήταν «ούτε αναγκαίοι ούτε οικονομικοί», σύμφωνα με το Euractiv.
Η Γερμανία έχει ως στόχο να καταργήσει σταδιακά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030. Ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, 15 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής διατηρήθηκαν προσωρινά στο δίκτυο για να καταπολεμηθεί η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Καθώς οι τιμές ανέκαμψαν έκτοτε, η Γερμανία αποφάσισε να τους κλείσει.
«Αρκετοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που παρέμεναν στο δίκτυο ως προληπτικό μέτρο τα τελευταία δύο χρόνια είναι επομένως πλέον περιττοί και μπορούν να αποσυρθούν οριστικά από το δίκτυο», δήλωσε ο Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) τη Δευτέρα.
Ενώ ο γερμανικός πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 40 ετών το 2022 λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, έκτοτε έχει ανακάμψει και μειώθηκε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα τη Δευτέρα.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι «η πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται πλέον από καθαρές, φιλικές προς το κλίμα πηγές», δήλωσε ο Χάμπεκ.
Την Κυριακή, επτά από τους 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι είχαν συνολική ισχύ περίπου 3,1 γιγαβάτ, τέθηκαν ήδη εκτός δικτύου στην περιοχή των ορυχείων της Ρηνανίας και στο Βρανδεμβούργο.
Τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε το κλείσιμο οκτώ επιπλέον σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, συνολικής ισχύος 1,3 γιγαβάτ.
Το ενεργειακό μερίδιο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έχει ήδη καταγράψει σημαντική μείωση το 2023, πέφτοντας στο 26,1%, από 33,2% το 2022. Ωστόσο, ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή ενέργειας στη Γερμανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.