Δεκαετίες καλών επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας περνούν από κρίση, καθώς η Lukoil εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει και να αποχωρήσει από το διυλιστήριο πετρελαίου της στη Βουλγαρία εξαιτίας πολιτικής πίεσης, όπως την αποκαλεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

H ειρηνική και επικερδής συνύπαρξη μεταξύ της Lukoil και του φτωχότερου προκεχωρημένου φυλακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακόπηκε όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία πριν από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια.

Η διάλυση των δεσμών με τη Ρωσία περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας θα ολοκλήρωνε τη στροφή της Βουλγαρίας προς την ΕΕ και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και θα σηματοδοτούσε μια έντονη αντίθεση με την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Το κλειδί για αυτό είναι το διυλιστήριο της Lukoil Neftohim να αναληφθεί από «μια αξιόπιστη διεθνή εταιρεία» είτε από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή τον Κόλπο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ.

Οι σχέσεις Ρωσίας – Βουλγαρίας μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Το ξεμπλοκάρισμα των δεσμών με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολο, ωστόσο, και αντιμετωπίζει κάποιες λαϊκές αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, η παραμονή στην τροχιά της Ρωσίας έγινε πολύ δύσκολη μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, προκαλώντας προβλήματα σε ένα έθνος που εξαρτάται αποκλειστικά από την Gazprom PJSC. Τον Οκτώβριο, εξόργισε την Ουγγαρία και τη Σερβία επιβάλλοντας φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της μέσω αγωγού, προτού υπαναχωρήσει.

Το κοινοβούλιο της Σόφιας ενέκρινε έκτοτε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και η χώρα εξετάζει εναλλακτικές προμήθειες για ένα ζωτικής σημασίας πυρηνικό εργοστάσιο που τροφοδοτείται από ρωσικά καύσιμα.

Στο πολιτικό μέτωπο, η χώρα ενώθηκε με άλλα έθνη στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, έχοντας στείλει δεκάδες πίσω στην πατρίδα τους ως ύποπτοι για κατασκοπεία. Απέλασε τον επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας στη Βουλγαρία και άλλους δύο κληρικούς υπαλλήλους.

Η Lukoil δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι προχωρά στην πώληση

Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία δήλωσε ότι λόγω της πίεσης που αντιμετωπίζει στη Βουλγαρία, αποφάσισε να επανεξετάσει τη στρατηγική της, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πώλησης της επιχείρησης.

Η αναθεώρηση των σχεδίων της «είναι συνέπεια της υιοθέτησης από τις βουλγαρικές κρατικές αρχές νόμων που εισάγουν διακρίσεις και άλλων άδικων, προκατειλημμένων πολιτικών αποφάσεων έναντι του διυλιστηρίου, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πολιτισμένη ρύθμιση μιας μεγάλης επιχείρησης ούτε με την αύξηση του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας», δήλωσε η εταιρεία.

Η αλλαγή στη Βουλγαρία αντανακλά την αλλαγή του πολιτικού αφηγήματος μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από τον Απρίλιο του 2021 που ανέδειξαν τη συζήτηση για τον προσανατολισμό της χώρας. Μια έκτη ψηφοφορία, μετά από άλλη μια σειρά πολιτικών αναταραχών και την κατάρρευση της τελευταίας κυβέρνησης, θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη για τα κόμματα που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο.

Πράγματι, το σχέδιο για την εκδίωξη της Lukoil έχει υποστηρικτές που κανονικά θα αναμενόταν να συνταχθούν με την εταιρεία, αν και τώρα πνέουν με διαφορετικό επικρατούντα άνεμο.

Η Lukoil δεν έχει δηλώσει ότι όντως προχωρά στην πώληση του διυλιστηρίου, ενώ η Litasco SA, η διεθνής εταιρεία εμπορίας της ρωσικής εταιρείας, στην οποία ανήκει επίσημα το εργοστάσιο, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών Βασίλιεφ, πάντως, είναι πεπεισμένος ότι η εταιρεία αναζητά ήδη αγοραστή και ότι η Βουλγαρία έχει και θα έχει την πολιτική πεποίθηση να το πραγματοποιήσει.