Σήμερα, 1η Απριλίου, η ενεργειακή εταιρεία Enefit Power της Εσθονίας θα θέσει εκτός λειτουργίας την ασύμφορη μονάδα συμπαραγωγής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Balti για τουλάχιστον ένα έτος και η παραγωγή θερμικής ενέργειας θα συνεχιστεί στο εφεδρικό λεβητοστάσιο. Η υποχρέωση διατήρησης της ελεγχόμενης εφεδρικής δυναμικότητας θα εξασφαλίζεται από τις ενεργειακές μονάδες του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Auvere και του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Eesti.

Σύμφωνα με την εταιρεία, λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και της υψηλής τιμής του CO2, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σχιστόλιθο δεν είναι πλέον ανταγωνιστική στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση σχιστόλιθου, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Balti, έχουν πλέον σημαντικά λιγότερη πρόσβαση στην αγορά και οι σταθμοί στερούνται, σε μεγάλο βαθμό, της ικανότητας να παράγουν έσοδα από την αγορά.

«Η μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου Eesti Energia είναι να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σχιστόλιθο και να την αντικαταστήσει με μια χημική βιομηχανία βασισμένη στην κυκλική οικονομία και να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο σταθερό κόστος», δήλωσε ο Άντρες Βαϊνόλα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Enefit Power, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το 2022, η Enefit Power παρήγαγε 5,1 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 2023, η παραγωγή μειώθηκε κατά δύο φορές, σε 2,2 TWh. Η παραγωγή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Balti μειώθηκε επίσης κατά το ίδιο ποσό, από 1 TWh το 2022 σε 0,48 TWh το 2023. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, τα έσοδα του σταθμού το 2024 δεν θα καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα.