Oι χώρες ενδέχεται σύντομα να πρέπει να επιτύχουν στόχους με αντάλλαγμα το μερίδιό τους από ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με σχέδια που καταρτίζει η Κομισιόν, όπως αναφέρει το Politico.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης χρηματοδότησης για τη συνοχή, η οποία είναι ύψους 392 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, καταβάλλεται σύμφωνα με συμφωνημένα κριτήρια (π.χ. το ΑΕΠ μια περιφέρειας) και όχι ως επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων.

Όμως, σε έγγραφο που υπέγραψαν οι 27 επίτροποι του μπλοκ την Τετάρτη, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά την προοπτική να συνδεθούν όροι με τη χρηματοδότηση σε μεγάλο βαθμό.

«Υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη χρηματοδότηση βάσει επιδόσεων», έγραψε η Επιτροπή. Δεν έχει ακόμη καταλήξει σε επίσημη πρόταση. Μόλις το κάνει, οι κυβερνήσεις θα εκφράσουν τις δικές τους απόψεις.

Η χρηματοδότηση επικεντρώνεται στο περιβάλλον και στα έργα μεταφορών

Η χρηματοδότηση της συνοχής αποτελεί μεγάλο μέρος του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ και αποσκοπεί στη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων περιφερειών. Όλες οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία στα δυτικά έως την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία στα ανατολικά, έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση, η οποία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον και στις υποδομές στον κλάδο των μεταφορών, όπως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζονται για την πιθανή επέκταση του μπλοκ στην Ουκρανία και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου μεγάλο μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για να τις βοηθήσει να καλύψουν οικονομικά την απόσταση που έχουν τα υφιστάμενα μέλη.

Γραφειοκρατία και αυστηροί έλεγχοι

Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις, καθώς ασκήθηκε έντονη κριτική από ορισμένες κυβερνήσεις. «Η εκταμίευση των κονδυλίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν γεμάτη γραφειοκρατία λόγω των αυστηρών ελέγχων και ελέγχων», δήλωσε ο Ζολτ Νταρβάς από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι η «βασισμένη στις επιδόσεις» προσέγγιση στο μεταπανδημικό ταμείο ενθάρρυνε τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις και «επιβράβευε την πρόοδο στην πορεία».

Ωστόσο, η ΕΕ δεν θέλει να αντιγράψει ακριβώς το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έγγραφο ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των ενδιαφερόμενων φορέων – κάτι που λείπει από το ταμείο μετά την πανδημία, σύμφωνα με τους επικριτές. Το κείμενο τονίζει επίσης την ανάγκη για ισχυρά συστήματα λογιστικού ελέγχου.

Η έκθεση θα τροφοδοτήσει μια επικείμενη συζήτηση σχετικά με τη σύνθεση του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2028. Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσημη πρόταση η οποία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τις εθνικές πρωτεύουσες πριν από τότε.