Η Ολλανδία αναζητά τρόπους για να επισπεύσει την πώληση του γερμανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της ολλανδικής TenneT Holding BV, καθώς οι συνομιλίες για την πώληση της μονάδας στην κυβέρνηση του Βερολίνου καθυστερούν.

Μόλις αυτόν τον μήνα, η Ολλανδία θεωρήθηκε ότι πλησιάζει σε συμφωνία αξίας περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ με τη Γερμανία. Εμπόδιο στη συμφωνία όμως, φαίνεται να στέκεται μια γερμανική δικαστική απόφαση που βγήκε πέρυσι σχετικά με τις δαπάνες του προϋπολογισμού, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει το κόστος των προσπαθειών της για την ενοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την Ολλανδία περιλαμβάνουν μια μερική πώληση σε ιδιώτη ή μια επένδυση από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η πώληση του γερμανικού δικτύου της κρατικής TenneT στη Γερμανία, όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Στίβεν βαν Βάιενμπεργκ.

Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων από την πώληση για την αναβάθμιση του υπερφορτωμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ολλανδίας, το οποίο έχει θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της, συμπεριλαμβανομένης της ASML Holding NV.