Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ότι η EIB Global υπέγραψε δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ με την Αλβανία στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πακέτου Team Europe για τον εκσυγχρονισμό και την ηλεκτροδότηση μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 120 χιλιομέτρων από τη Vorë στην κεντρική Αλβανία έως το Hani i Hotit στα σύνορα με το Μαυροβούνιο.
Όπως αναφέρει το ceenergy.news, το πακέτο χρηματοδότησης της Team Europe για το έργο αυτό περιλαμβάνει το δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ που οριστικοποιήθηκε, μια εγκεκριμένη επενδυτική επιχορήγηση της ΕΕ ύψους 126 εκατ. ευρώ που διοχετεύεται μέσω του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF) και ένα δάνειο ύψους 98,75 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
«Καθώς η Αλβανία και η περιοχή προχωρούν στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ, οι πολίτες μπορούν ήδη να βιώσουν συγκεκριμένα οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Η σιδηροδρομική γραμμή Vore-Hani i Hotit που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα φέρει ταχύτερα και ασφαλέστερα ταξίδια τόσο για τα φορτία όσο και για τους επιβάτες κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής. Θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα για τους ανθρώπους και το εμπόριο στην Αλβανία, στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και με την ΕΕ. Επιπλέον, θα συμβάλει επίσης στην προώθηση της πράσινης μετάβασης της Αλβανίας», σύμφωνα με τον Chargé d’affaires της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία André Rizzo.
Το έργο θα επιτρέψει την ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρομικών γραμμών, την ανακατασκευή 12 σιδηροδρομικών σταθμών, την εισαγωγή ενός νέου συστήματος τηλεπικοινωνιών και σηματοδότησης, καθώς και βελτιώσεις στην ασφάλεια. Αυτά θα επιτρέψουν ταχύτητες κυκλοφορίας έως και 120 km/h, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και τη χωρητικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων. Ως επέκταση του κεντρικού μεσογειακού διαδρόμου ΔΕΔ-Μ, η σιδηροδρομική γραμμή Vorë-Hani i Hotit συνδέει τα Τίρανα με την Ποντγκόριτσα και αποτελεί τη μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Αλβανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.