Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα δημιούργησαν αυτή την εβδομάδα μια νέα ειδική ομάδα εργασίας με στόχο να εμποδίσουν τη Βόρεια Κορέα να προμηθεύεται παράνομο πετρέλαιο, καθώς το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιουργεί αμφιβολίες για το μέλλον των διεθνών κυρώσεων.
Η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης Ενισχυμένης Διακοπής (EDTF) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον.
Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 30 αξιωματούχοι από υπουργεία και υπηρεσίες που είναι αρμόδιοι για τη διπλωματία, τις πληροφορίες, τις κυρώσεις και τη θαλάσσια απαγόρευση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Ρωσία να παρέχει διυλισμένο πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα και συζήτησαν τρόπους για την αναστολή της παράνομης συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Το πετρέλαιο αποτελεί βασικό πόρο για την πυρηνική και πυραυλική ανάπτυξη και τη στρατιωτική στάση της Βόρειας Κορέας», ανέφερε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ περιορίζεται στην εισαγωγή 4 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου και 500.000 βαρελιών διυλισμένων προϊόντων ετησίως.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ρωσία να ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ που θα ζητά τη συνέχιση της εντολής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, δήλωσε διπλωμάτης του ΟΗΕ στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι δεξαμενόπλοια με σημαία Βόρειας Κορέας ενδέχεται να έχουν παραδώσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια βαρέλια προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 15ης Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα λένε ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί κάτι τέτοιο, ακόμη και όταν δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία.