Τα τρέχοντα σχέδια μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 10 από των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δεν είναι αρκετά καλά για να εκτιμηθούν οι σχετικοί κίνδυνοι, δήλωσε την Τετάρτη η κορυφαία παγκοσμίως ομάδα επενδυτών για την κλιματική δράση.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Climate Action 100+ δήλωσε ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil, Shell και Chevron, αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας το ειδικό για τον τομέα της πλαίσιο Net Zero Standard for Oil & Gas από το ανεξάρτητο κέντρο Transition Pathway Initiative (TPI). Οι άλλες εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν οι TotalEnergies, ConocoPhillips, BP , Occidental Petroleum , Eni , Repsol και Suncor Energy.

Καθεμία αξιολογήθηκε με τη χρήση δεικτών και υποδεικτών στο πλαίσιο τριών μεγάλων θεμάτων:

  • Γνωστοποίηση, όπου οι εταιρείες ανταμείβονται για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητές τους
  • Ευθυγράμμιση, η οποία ελέγχει τις κλιματικές τους φιλοδοξίες
  • Κλιματικές λύσεις, η οποία παρακολουθεί τις επενδύσεις τους σε πιο πράσινες δραστηριότητες.

Στόχος του πλαισίου Net Zero Standard for Oil & Gas (NZS) είναι να επιτρέψει την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι γνωστοποιήσεις και οι στρατηγικές των εταιρειών του κλάδου είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Συνολικά, οι εταιρείες πληρούσαν μόλις το 19% όλων των μετρήσεων του NZS. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, με επικεφαλής τις TotalEnergies, BP και Eni, ενώ οι εταιρείες της Βόρειας Αμερικής ήταν πιο αδύναμες και στα τρία θέματα.

Η Shell και η ConocoPhillips αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα ευρήματα. Οι άλλες εταιρείες δεν απάντησαν αμέσως ή δεν ήταν σε θέση να σχολιάσουν αμέσως την έκθεση.

Ενώ αρκετές εταιρείες στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να πούμε πώς θα φτάσουν εκεί, δήλωσε η CA100+.

Όσον αφορά το θέμα της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, η οποία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, θα πρέπει να περιοριστεί για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα – μια κίνηση που αναγνωρίστηκε στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο – λίγες εταιρείες φάνηκε να συμφωνούν.

Μεταξύ των επιμέρους δεικτών αποκάλυψης, καμία από τις εταιρείες δεν αναγνώρισε την «ανάγκη για ουσιαστική μείωση της παραγωγής σε ολόκληρη τη βιομηχανία». Από τις 10, μόνο η Repsol και η TotalEnergies καθοδήγησαν τη μακροπρόθεσμη παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου ή τη συνδυασμένη παραγωγή τους.

Καμία από τις εταιρείες δεν παρείχε την επιθυμητή λεπτομέρεια σχετικά με τα σχεδιαζόμενα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών σε πράσινα πεδία, προστίθεται στην έκθεση.