Ο διευθύνων σύμβουλος της Repsol Renewables, João Costeira, προειδοποίησε ότι οι δημοπρασίες δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή για τις ΑΠΕ, με αφορμή το σχέδιο της Ρουμανίας να αναγκάσει τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να πληρώσουν για την πρόσβαση στο δίκτυο, καθώς η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης πλησιάζει στην ψήφιση ενός πολυαναμενόμενου νόμου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με το Recharge.
Μιλώντας μέσω βίντεο σε ένα πάνελ στη σύνοδο κορυφής της WindEurope 2024 στο Μπιλμπάο, ο Τζορτζ Νικουλέσκου, πρόεδρος της Ρουμανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενημέρωσε για το σχέδιο της Ρουμανίας να βάλει τους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να υποβάλουν προσφορές για τη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό της δίκτυο σε δημοπρασία.
Τα χρήματα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του δικτύου, βοηθώντας να δημιουργηθεί χώρος για να τεθούν σε λειτουργία περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πορεία. Η δημοπρασία θα φέρει αντιμέτωπες την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, δήλωσε ο Νικουλέσκου, ενώ δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσό που μπορούν να προσφέρουν οι κατασκευαστές.
Προέβλεψε ότι το επόμενο έτος θα μπορούσε να υπάρξει «υψηλή τιμή» για τη σύνδεση έργων και ότι μπορεί να είναι «οικονομικά σοφό» να περιμένουμε μερικά χρόνια για να πέσει η τιμή της σύνδεσης.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι δημοπρασίες είναι πάντα η σωστή απάντηση», τόνισε ο Costeira της Repsol στο πάνελ.
Η δημιουργία νέων ακριβών μηχανισμών στους οποίους πρέπει να ανταγωνίζονται οι επενδυτές «θα μεταφραστεί σε υψηλότερη τιμή ενέργειας, αναπόφευκτα», είπε, συγκρίνοντάς το με τις ακριβές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τα δικαιώματα του θαλάσσιου βυθού που απεχθάνεται η βιομηχανία αιολικής ενέργειας.
Ο τομέας πρέπει, είπε, «να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς για τις διασυνδέσεις».
Άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης των επενδυτών να πληρώνουν «ουσιαστική ασφάλεια» για τη θέση σύνδεσής τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλαμβάνονται από έργα-φαντάσματα που φράζουν τις ουρές του δικτύου, θα μπορούσαν να έχουν «λιγότερες παρενέργειες».
Η Ρουμανία ελπίζει να περάσει νόμο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια εντός μηνών
Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία πλησιάζει στην ψήφιση ενός νόμου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ο οποίος θα συμβάλει στην εκκίνηση των φιλοδοξιών της να έχει 3 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στο νερό μέχρι το 2032.
Η Γερουσία της χώρας ενέκρινε το σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο και ο Νικουλέσκου δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι σε μερικούς μήνες» θα εγκριθεί και από το κοινοβούλιο.
Η Ρουμανία σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σύστημα συμβολαίων έναντι διαφοράς (CfD) για τη στήριξη των υπεράκτιων κατασκευαστών, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ήδη δείξει «μεγάλο ενδιαφέρον» για επενδύσεις.
Οι «υποδομές υπάρχουν» για την υποστήριξη τέτοιων έργων, συνέχισε, με την πόλη Κωστάντζα της Μαύρης Θάλασσας να διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι που μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των κατασκευαστών.
Θα υπάρξουν ευκαιρίες στη Βουλγαρία, είπε. Και μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Ρουμανία θα προσφέρει επίσης την τεχνική της τεχνογνωσία και εμπειρία για να βοηθήσει την τελευταία χώρα να αναπτύξει το υπεράκτιο δυναμικό της.
Αυτά τα μελλοντικά αιολικά πάρκα θα συνδεθούν με έναν «αυτοκινητόδρομο πράσινης ενέργειας» που, όπως είπε ο Νικουλέσκου, θα συνδέει την υπεράκτια αιολική ενέργεια που παράγεται στην Κασπία Θάλασσα μέχρι τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Ουγγαρίας υπέγραψαν τον Δεκέμβριο συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιας σύνδεσης. Η σύνδεση θα ξεκινήσει από το Αζερμπαϊτζάν που θα φιλοξενήσει την επερχόμενη COP29 και θα φτάσει μέχρι την Ουγγαρία, φέρνοντας πράσινη ενέργεια στην ΕΕ και συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.