Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν τη Δευτέρα κυρώσεις στις επίλεκτες μονάδες hacking της Κίνας, κατηγορώντας την κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας του Πεκίνου για μια πολυετή προσπάθεια να τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό στα ηλεκτρικά δίκτυα, τα αμυντικά συστήματα και άλλες κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ, καθώς και για την κλοπή των ψηφοδελτίων 40 εκατομμυρίων Βρετανών πολιτών, όπως έγραψαν οι New York Times.
Στο σύνολό τους, οι ενέργειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναδεικνύουν την κλιμάκωση της κυβερνοσύγκρουσης μεταξύ των δυτικών συμμάχων και του Πεκίνου, σε πολύ διαφορετικές σφαίρες.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό που βρέθηκε σε υποδομές των ΗΠΑ φαινόταν να προορίζεται για χρήση σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέρχονταν σε βοήθεια της Ταϊβάν. Η θεωρία είναι ότι οι Αμερικανοί θα ήταν πολύ απασχολημένοι με το να ανησυχούν για τις δικές τους προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, τροφίμων και νερού για να βοηθήσουν ένα μακρινό νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του.
Ξεχωριστά, το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε μεμονωμένους Κινέζους χάκερ γι’ αυτό που ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Μπ. Γκάρλαντ αποκάλεσε μια 14ετή προσπάθεια «στοχοποίησης και εκφοβισμού» των επικριτών του Πεκίνου σε όλο τον κόσμο.
Το κίνητρο πίσω από τη βρετανική εισβολή ήταν πιο μυστηριώδες. Η επίθεση αυτή αφορούσε την κλοπή των δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων – κυρίως ονόματα και διευθύνσεις – δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και μια προσπάθεια παραβίασης των λογαριασμών των μελών του Κοινοβουλίου. Η Βρετανία είχε αποκαλύψει την παραβίαση των στοιχείων των ψηφοφόρων εδώ και καιρό, αλλά δεν είπε ποτέ ποιος ήταν υπεύθυνος.
Οι κυρώσεις
Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της ίδιας κρατικά κατευθυνόμενης ομάδας που εμπλέκεται στο αμερικανικό χάκινγκ, μια έντονη επίπληξη που υπογράμμισε τη σκλήρυνση της στάσης της Βρετανίας έναντι της Κίνας από τότε που οι Βρετανοί ηγέτες προανήγγειλαν μια «χρυσή εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των χωρών πριν από σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με τους New York Times.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Όλιβερ Ντάουντεν, ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος δύο ατόμων και μιας εταιρείας, οι οποίες, όπως είπε, είχαν ως στόχο την υπηρεσία παρακολούθησης των εκλογών της Βρετανίας και νομοθέτες. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για διπλωματικό κατσάδιασμα. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι χάκερ κατέβαλαν προσπάθεια να χειραγωγήσουν τις ψήφους ή να αλλάξουν τα δεδομένα εγγραφής – γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ότι απλώς δοκίμαζαν την ικανότητά τους να κλέβουν τεράστιες βάσεις δεδομένων με πληροφορίες.
«Αυτό είναι το τελευταίο σε ένα σαφές μοτίβο εχθρικής δραστηριότητας που προέρχεται από την Κίνα», δήλωσε ο κ. Ντάουντεν στο Κοινοβούλιο.
Ολοένα και περισσότερο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλους συμμάχους για να αντιμετωπίσουν το χάκινγκ της Κίνας, φοβούμενες ότι ο αυξανόμενος ρυθμός δραστηριότητας έχει λάβει σχετικά λίγη προσοχή, ενώ οι ηγέτες έχουν απορροφηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και, τους τελευταίους έξι μήνες, από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Lin Jian, απέρριψε τις βρετανικές αναφορές για κινεζική πειρατεία ως «fake news».