Ένας υπόγειος χώρος αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία δέχθηκε επίθεση την Κυριακή, στο πλαίσιο του τελευταίου κύματος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αξιωματούχοι αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση σε πόλεις, διέταξαν εισαγωγές και επέβαλαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz της Ουκρανίας ανέφερε την επίθεση στον χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS), αλλά πρόσθεσε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου στους καταναλωτές δεν επηρεάστηκε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Ολέκσιγι Τσερνίσοφ δήλωσε ότι ο εξοπλισμός που υπέστη ζημιές κατά την επίθεση επισκευάζεται.

«Η κατάσταση δεν θα επηρεάσει κρίσιμα τις λειτουργίες του UGS, καθώς το αέριο αποθηκεύεται βαθιά κάτω από το έδαφος», έγραψε ο Τσερνίσοφ στο Facebook.

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές, με τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας και οι διανομείς δήλωσαν ότι η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και σταμάτησε τις εξαγωγές μετά την πρόσφατη σειρά ρωσικών επιθέσεων, κατά τις οποίες ο κορυφαίος παραγωγός ενέργειας DTEK έχασε το 50% της δυναμικότητάς του.