Η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει περίπου 6 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών από τα μέταλλα, τα χημικά και άλλες βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την κατασκευή του πρώτου νέου εργοστασίου αλουμινίου στις ΗΠΑ εδώ και 45 χρόνια, αναφέρει το Bloomberg.

Η Century Aluminum Co., που κάποτε ήταν κεντρικός δικαιούχος του εμπορικού πολέμου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την εγκατάσταση, σύμφωνα με δήλωση της Δευτέρας. Αυτό θα διπλασίαζε το μέγεθος της σημερινής εγχώριας παραγωγής του ενεργοβόρου μετάλλου της χώρας, ενώ παράλληλα θα μείωνε τις εκπομπές κατά 75%, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η εγχώρια παραγωγή αλουμινίου, που χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες, ημιαγωγούς και μαχητικά αεροσκάφη, μειώνεται σταθερά εδώ και χρόνια. Αυτό συνέβη ακόμη και όταν η ζήτηση αυξήθηκε, εν μέρει χάρη στην υπογραφή του νόμου για το κλίμα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αύξησε την κατανάλωση υλικών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση.

«Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία αυτού του βραβείου για την εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου», δήλωσε ο Τζο Κουίν, αντιπρόεδρος της SAFE, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

«Ένα νέο εγχώριο χυτήριο βάζει τις ΗΠΑ ξανά στο παιχνίδι και αντιστρέφει την επικίνδυνη, επί δεκαετίες πτώση της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου», δήλωσε ο Quinn.

Το έργο είναι ένα από τα 33 που πρόκειται να λάβουν επιχορηγήσεις ύψους έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Υπουργείου Ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ενεργοβόρες μεταποιητικές βιομηχανίες, καθώς και για την αναζωογόνηση των βιομηχανικών κοινοτήτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής μεταποίησης.

Τα χρήματα θα απευθύνονται σε βιομηχανίες που ευθύνονται για σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών των ΗΠΑ, αλλά είναι δύσκολο και δαπανηρό να μετατοπιστούν σε τεχνολογίες χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα. Η εξυγίανση αυτών των τομέων θα είναι ζωτικής σημασίας εάν ο Λευκός Οίκος θέλει να επιτύχει τον στόχο του για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2030 και να επιτύχει καθαρό μηδενισμό έως τα μέσα του αιώνα.

Τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τις ανθρακούχες εκπομπές

Συνολικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, τα έργα αναμένεται να μειώσουν το ισοδύναμο περισσότερων από 14 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο – ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 3 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

«Αυτές οι επενδύσεις θα μειώσουν τις εκπομπές από αυτούς τους τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα και θα διασφαλίσουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Η Century Aluminum, με έδρα το Σικάγο, αξιολογεί πιθανές τοποθεσίες για το νέο της έργο μεταλλουργίας κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού Μισισιπή, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Με την ολοκλήρωσή του, το εργοστάσιο θα παράγει μέταλλο υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιείται σε αμυντικές εφαρμογές και θα οδηγήσει σε 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας για τους United Steelworkers, ένα συνδικάτο που έχει σημαντική υποστήριξη από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και πρόσφατα υποστήριξε τις προσπάθειες επανεκλογής του.

Άλλες επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας περιελάμβαναν έως και 500 εκατομμύρια δολάρια στην χαλυβουργία Cleveland-Cliffs Inc. για σχέδια εγκατάστασης εξοπλισμού που θα επιτρέψει την παραγωγή χάλυβα με χρήση υδρογόνου και δύο ηλεκτρικών κλιβάνων τήξης στο εργοστάσιο Middletown Works της εταιρείας στο Οχάιο. Η εταιρεία κέρδισε επιπλέον 75 εκατ. δολάρια για την ηλεκτροδότηση της παραγωγής ενός εξειδικευμένου χάλυβα που απαιτείται για ηλεκτρικούς μετασχηματιστές και άλλα τμήματα του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Butler Works βόρεια του Πίτσμπουργκ.

Άλλα κονδύλια περιελάμβαναν έως και 500 εκατ. δολάρια στην SSAB AB για την κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης εμπορικής κλίμακας στον κόσμο για την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα με χρήση 100% υδρογόνου στην κομητεία Πέρι του Μισισιπή. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την επέκταση της εγκατάστασης παραγωγής χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα της εταιρείας στο Μοντπελιέ της Αϊόβα, δήλωσε η διοίκηση.

Η Exxon Mobil Corp. έλαβε μόλις 332 εκατ. δολάρια για ένα έργο αντικατάστασης του φυσικού αερίου με υδρογόνο για την παραγωγή αιθυλενίου στο Baytown του Τέξας και η Kraft Heinz Co. έλαβε μόλις 171 εκατ. δολάρια για το έργο «Delicious Decarbonization» για την ηλεκτροδότηση μιας σειράς εγκαταστάσεων.

Η θυγατρική της Heidelberg Materials AG στις ΗΠΑ έλαβε έως και 500 εκατ. δολάρια για την κατασκευή έργου αποανθρακοποίησης τσιμέντου και η Eastman Chemical Co. έλαβε έως και 375 εκατ. δολάρια για την κατασκευή μιας πρώτης στο είδος της μονάδας ανακύκλωσης μορίων πλαστικού.

«Αν γίνουν σωστά, τα έργα αυτά μπορούν να μας βάλουν στο δρόμο για καθαρότερη παραγωγή βασικών προϊόντων της σύγχρονης οικονομίας, ενώ παράλληλα θα ωθήσουν τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας», δήλωσε η Χριστίνα Θεοδωρίδη, διευθύντρια βιομηχανικής πολιτικής στο Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων.

Ο βραζιλιάνικος μεταλλευτικός γίγαντας Vale SA έλαβε 283 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ που παράγει μπρικέτες σιδηρομεταλλεύματος με λιγότερη βιομηχανική θερμότητα από τα παραδοσιακά σφαιρίδια.