Οι δυτικές χώρες χειρίζονται λανθασμένα τα έργα πυρηνικής ενέργειας, καθώς προσπαθούν να τα ολοκληρώσουν πολύ γρήγορα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της AtkinsRéalis, του μεγαλύτερου κατασκευαστή αντιδραστήρων που λειτουργούν με φυσικό ουράνιο, πριν από την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τα πυρηνικά.
«Οι πελάτες, οι κυβερνήσεις και εμείς οι ίδιοι ως βιομηχανία… όλοι γινόμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι. Έχουμε αυτή την τάση αισιοδοξίας προς το να μπορούμε να παραδώσουμε ταχύτερα», δήλωσε στους Financial Times ο Ίαν Έντουαρντς, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας. «Θα έπρεπε πιθανώς να επιβραδύνουμε τα πράγματα για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη φάση του σχεδιασμού και να βγάλουμε την εκτέλεση εις πέρας».
Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται ολοένα και περισσότερο κρίσιμη για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, αλλά η κατασκευή των αντιδραστήρων μαστίζεται από υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, καθώς και από φόβους για την ασφάλεια.
Ο Έντουαρντς δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να «ανταγωνιστεί καλά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δεδομένης της μακροζωίας των σταθμών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των προϋπολογισμών και την ανάπτυξη αρθρωτών αντιδραστήρων – μέρος του λόγου για την πολύ μεγαλύτερη επιτυχία της Κίνας στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τις δυτικές χώρες. «Η επαναληψιμότητα είναι πραγματικά σημαντική», είπε, προσθέτοντας ότι τα εξαρτήματα για κάθε τύπο αντιδραστήρα θα πρέπει να κατασκευάζονται σε ένα σχέδιο.
Η Atkins Réalis παράγει τον μοναδικό τύπο αντιδραστήρα που δεν απαιτεί εμπλουτισμένο ουράνιο, του οποίου η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας. Οι αντιδραστήρες CANDU της έχουν ζήτηση καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
Η πυρηνική μηχανική αποτελεί περίπου το 15% των δραστηριοτήτων της AtkinsRéalis, αλλά ο Έντουαρντς δήλωσε ότι είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της εταιρείας.
Η πρόοδος της Δύσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας επιβραδύνθηκε δραματικά μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011. Η Κίνα, αντίθετα, έχει κατασκευάσει 55 εργοστάσια από το 1990.
Το Βέλγιο, το οποίο φιλοξένησε χθες τη σύνοδο κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στις Βρυξέλλες, σχεδίαζε να κλείσει τους δύο νεότερους αντιδραστήρες του, αλλά υπέγραψε συμφωνία στα τέλη του περασμένου έτους με τη διαχειρίστρια εταιρεία Engie για την παράταση της ζωής τους κατά 10 χρόνια.