Οι τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν περαιτέρω στην Κίνα παρά τις προσπάθειες των κατασκευαστών να μειώσουν την παραγωγή τους λόγω της σοβαρής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που απειλεί με χρεοκοπίες και ενοποίηση.

Το κόστος για τις ηλιακές πλάκες υποχώρησε έως και 7,7% την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η Ένωση Βιομηχανίας Πυριτίου της Κίνας αργά την Πέμπτη. Οι κατασκευαστές παράγουν κάτω από το κόστος μετρητών, μια μη βιώσιμη κατάσταση που θα οδηγήσει σίγουρα σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής, δήλωσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας της Κίνας αναμένουν ένα κύμα πτωχεύσεων, αφού οι προσθήκες δυναμικότητας ξεπέρασαν την αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε έναν πόλεμο τιμών που συμπίεσε τα κέρδη και είδε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς να ανακοινώνουν μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. Ορισμένα εργοστάσια λειτουργούν μόλις στο 70% της δυναμικότητας και υπάρχει αυξημένη πίεση στις εταιρείες με υψηλότερο χρέος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πέμπτης.

Η ταχεία ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα τα τελευταία χρόνια προσέλκυσε εισηγμένες εταιρείες από άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ημερολογιακών και φαρμακευτικών εταιρειών, να επενδύσουν σε νέες ηλιακές εγκαταστάσεις. Πολλοί από αυτούς τους επενδυτές αποχωρούν τώρα.

Η εταιρεία παραγωγής δομικών υλικών Jiangxi Haiyuan Composites Technology Co. δήλωσε τη Δευτέρα ότι πωλεί το εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στη Shanghai Aiko Solar Energy Co., επικαλούμενη «μεγάλες αλλαγές στην ηλιακή αγορά».

Η Aiko είναι ένας μεγάλος κατασκευαστής που είδε τα καθαρά κέρδη του να καταρρέουν, αλλά πρέπει να επενδύσει σε νέα παραγωγική ικανότητα με πιο προηγμένη τεχνολογία για να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς της. Η εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι θα ανακαινίσει και θα αναβαθμίσει ένα από τα παλιά εργοστάσιά της, αντί να κατασκευάσει νέα εργοστάσια, λόγω «περιορισμένων οικονομικών πόρων».