Η Τουρκία ετοιμάζει φέτος τρία έργα έρευνας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι οι τοποθεσίες είναι πολύ σημαντικές. Είναι επίσης αισιόδοξος για τις γεωτρήσεις πετρελαίου στα νοτιοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα σε έργα για εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές. Μεταξύ άλλων τμημάτων, επενδύει στην εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Το κοίτασμα Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα με 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που ανακαλύφθηκε το 2020, τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Απρίλιο.

Τρία έργα εξερεύνησης στη Μαύρη Θάλασσα έχουν προγραμματιστεί για φέτος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar. Οι τοποθεσίες είναι πολύ σημαντικές, τόνισε.

GECF: Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να φθάσει τα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως

Η ετήσια παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στα 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2050, σύμφωνα με το Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF). Αυτό συγκρίνεται με τις αναμενόμενες εισαγωγές ύψους 55 δισ. Η έκθεση προσθέτει ότι φέτος η παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια, υπογραμμίζοντας την πρώτη φάση στη Σακαριά. Μπορεί να αυξηθεί στα 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκτιμά ο οργανισμός.

Η δεύτερη φάση της παραγωγής, που προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι το 2030, μπορεί να κορυφωθεί στα 7,5 δισεκατομμύρια, αναφέρει η GECF. Αυτό μεταφράζεται σε 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου συνολικά, σημείωσε.

Με την επέκταση του κοιτάσματος Sakarya και τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην υπολεκάνη South Akcakoca, η Τουρκία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σε επίπεδο παραγωγής 20 δισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών προς το 2040, πρόσθεσε η GECF. Ωστόσο, ελλείψει σημαντικών ανακαλύψεων, υπάρχει πιθανότητα μείωσης στα 13 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, εξήγησε.

Το εγχώριο δίκτυο φυσικού αερίου παρέλαβε 51,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2023 ή 8% λιγότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η μείωση αποδόθηκε σε έναν θερμότερο χειμώνα. Ένα μικρό μέρος εξάγεται.