Ο πολυμερής δανειστής για το κλίμα Climate Investment Funds (CIF) δήλωσε την Τετάρτη ότι ενέκρινε μια επένδυση ύψους 85 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία να καταργήσει σταδιακά την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο της επενδυτικής πλατφόρμας Just Energy Transition Investment Platform της χώρας, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters πέρυσι και ξεκίνησε στις κλιματικές συνομιλίες COP28 στο Ντουμπάι, η επένδυση θα οδηγήσει τη χώρα να σταματήσει να χρησιμοποιεί το επιβλαβές για το κλίμα καύσιμο μέχρι το 2030.

Το σχέδιο αναμένεται να δημιουργήσει χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 591 εκατομμυρίων δολαρίων από δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η χρηματοδότηση της CIF θα διοχετευθεί μέσω του επενδυτικού προγράμματος Accelerating Coal Transition (ACT) ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μιας πολυμερούς πλατφόρμας που προσφέρει χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για να βοηθήσει τις χώρες μεσαίου εισοδήματος να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

«Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην απελευθέρωση επενδύσεων σε κλίμακα για την καθαρή ενέργεια, τις υποδομές και το ανθρώπινο κεφάλαιο της Μακεδονίας, με ισχυρά αποτελέσματα επίδειξης για την οικονομία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι.

Με την εγκατάλειψη 824 μεγαβάτ ενέργειας με καύση άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Bitola και Oslomei, η χώρα θα εξοικονομήσει περισσότερους από 13 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2038. Τα ανθρακωρυχεία συνολικής έκτασης 2.707 εκταρίων θα ανακτηθούν και θα αποκατασταθούν επίσης.

«Αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο αποτελεί ορόσημο για το επενδυτικό πρόγραμμα της CIF «Επιτάχυνση της μετάβασης στον άνθρακα». Για να επιτύχουμε αποτελέσματα για το κλίμα, χρειαζόμαστε μια γρήγορη και δίκαιη μετάβαση από τον άνθρακα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του CIF Tariye Gbadegesin.

Η χρηματοδότηση της CIF θα βοηθήσει επίσης να καταστεί δυνατή η παραγωγή 400 μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας και 100 μεγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας, ανέφερε, ενώ η κυβέρνηση θα επενδύσει επίσης στην επανεκπαίδευση και σε άλλη υποστήριξη για περίπου 3.000 άτομα.

«Η στήριξη από τα Ταμεία Επενδύσεων για το Κλίμα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των εμποδίων της αγοράς και την απελευθέρωση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, που απαιτείται για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο Harry Boyd-Carpenter, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής και υλοποίησης για το κλίμα στην EBRD.

Προσφέροντας χαμηλού κόστους δανεισμό, το CIF είναι σε θέση να δει τα χρήματά του να αντλούν πολλαπλάσια της αρχικής του επένδυσης, και στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, αναμένει σχεδόν 7 δολάρια πρόσθετης συγχρηματοδότησης για κάθε δολάριο που βάζει.