Έμφαση στη «διασύνδεση» του διεθνούς πετρελαϊκού οργανισμού με την Κίνα στον ενεργειακό τομέα έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ αλ Γκάις, ενώ ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ «θα συνεχίσουν να παρέχουν την οικονομικά προσιτή ενέργεια την οποία έχει ανάγκη η Κίνα, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση που έχει για ενέργεια, με τη διασύνδεσή μας στην σφαίρα της ενέργειας να υπογραμμίζει τον δυναμισμό της σχέσης μας», δήλωσε ο αλ Γκάις στην 7η συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Βιέννη στο πλαίσιο του Ενεργειακού Διαλόγου ΟΠΕΚ-Κίνας.

Στη συνάντηση συγκεντρώθηκαν εμπειρογνώμονες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς και την ενεργειακή μετάβαση. Εξήραν την πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Κίνας μέσω του πλαισίου του ενεργειακού διαλόγου ΟΠΕΚ-Κίνας και εξέφρασαν «σταθερή δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας στο μέλλον, μεταξύ άλλων σε τεχνικό και ερευνητικό επίπεδο», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή του.

Επισημαίνοντας τη σημασία του ενεργειακού διαλόγου ΟΠΕΚ-Κίνας, ο Αλ Γκάις δήλωσε ότι ο διάλογος συμβάλλει στη «σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών και της παγκόσμιας οικονομίας» και συμβάλλει «στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος για όλους».

Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του Αλ Γκάις και του Τσανγκ Τζιανούα, επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας της Κίνας.

Η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου του ενεργειακού διαλόγου ΟΠΕΚ-Κίνας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.