Ο κινεζικός κατασκευαστής ηλιακών συστημάτων Lingda Group Co. έβαλε τέλος στα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών αξίας 9,15 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων), καθώς η σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα απειλεί ένα κύμα πτωχεύσεων και ενοποιήσεων στον κλάδο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ανακοίνωση της Τρίτης έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η εταιρεία δήλωσε ότι ανέστειλε την παραγωγή στο υπάρχον εργοστάσιό της μετά την «απότομη πτώση» των τιμών των ηλιακών κυψελών, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα. Η «προσωρινή αναστολή της παραγωγής θα βοηθήσει στην αποφυγή ζημιών» που προκλήθηκαν από τις χαμηλές τιμές, δήλωσε η εταιρεία.

Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας της Κίνας έχουν επεκτείνει την παραγωγική τους ικανότητα πολύ ταχύτερα από ό,τι έχει αυξηθεί η ζήτηση τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε χαμηλές τιμές ρεκόρ που έχουν τσιμπήσει τα κέρδη και έχουν αναγκάσει ορισμένες εταιρείες να λειτουργούν με ζημίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, περικοπές παραγωγής και ακύρωση επενδυτικών σχεδίων.

Η Lingda βασίζεται στην κατασκευή ηλιακών κυττάρων για περισσότερο από το 90% των εσόδων της και είχε έως και 3,5 γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της. Η εταιρεία χάνει εκατομμύρια γουάν κάθε χρόνο από το 2020 και προειδοποίησε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα του 2023 ότι έχασε από 19 έως 38 εκατομμύρια γουάν πέρυσι.