Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM παραπλάνησε τους πελάτες της μέσω διαφημίσεων που πρότειναν ότι οι πτήσεις της είναι φιλικές προς το κλίμα, αποφάνθηκε δικαστήριο του Άμστερνταμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η KLM προβάλλει ισχυρισμούς για το κλίμα σε διαφημίσεις που «βασίζονται σε ασαφείς και γενικές δηλώσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη, παραπλανώντας έτσι τους καταναλωτές», ανέφερε το περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ στην απόφασή του την Τετάρτη. Ο αερομεταφορέας δεν παρείχε στους ταξιδιώτες ειλικρινείς και συγκεκριμένες πληροφορίες, είπε.

Η αεροπορική βιομηχανία παλεύει με τις προσπάθειες για την απαλλαγή από τον άνθρακα, καθώς οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της παραμένουν περιορισμένες. Οι αεροπορικές εταιρείες εξαρτώνται από τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων ή από την αγορά αντισταθμιστικών δικαιωμάτων άνθρακα, όπως η φύτευση δέντρων ή η αποκατάσταση γης, για να αποδείξουν πώς μειώνουν τις εκπομπές. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα βήματα θεωρούνται επί του παρόντος ανεπαρκή.

Ο ολλανδικός βραχίονας της Air France-KLM ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που αντιμετώπισε μήνυση σχετικά με το πράσινο ξέπλυμα (greenwashing), το οποίο αναφέρεται στο μάρκετινγκ που έχει ως στόχο να πείσει ψευδώς τους πελάτες ότι μια μάρκα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Το 2022 μηνύθηκε από ολλανδικές περιβαλλοντικές ομάδες πίεσης με αφορμή ισχυρισμούς ότι η εκστρατεία “Fly Responsibly” της αεροπορικής εταιρείας, με το σλόγκαν “Be a hero, fly CO2 zero”, δημιούργησε ψευδή εντύπωση για τις κλιματικές επιπτώσεις της.

Η KLM δίνει μια «υπερβολικά ρόδινη εικόνα» για μέτρα όπως τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και η αναδάσωση, τα οποία «μειώνουν μόνο οριακά τις αρνητικές περιβαλλοντικές πτυχές και δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι πτήσεις με την KLM είναι βιώσιμες», ανέφερε το δικαστήριο στην ετυμηγορία του. Η αεροπορική εταιρεία διέκοψε τη διαφημιστική καμπάνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπεν Σμιθ, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί πράσινου ξεπλύματος. «Είναι κάτι που πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν κάνουμε», δήλωσε ο Σμιθ σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.