Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως κανονισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA). Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο CRMA θέτει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα έργα εξόρυξης της ΕΕ, επιτρέπει στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν ένα έργο ως στρατηγικό, απαιτεί εκτιμήσεις κινδύνου στην αλυσίδα εφοδιασμού, απαιτεί από τα κράτη μέλη να διαθέτουν εθνικά σχέδια εξερεύνησης, και διασφαλίζει την πρόσβαση της ΕΕ σε κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες μέσω φιλόδοξων δεικτών αναφοράς για την εξόρυξη, την επεξεργασία, την ανακύκλωση και τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής.

Διασφάλιση της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες

Το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προσδιορίζει δύο καταλόγους υλικών (34 κρίσιμης σημασίας και 17 στρατηγικής σημασίας) που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για την αμυντική και τη διαστημική βιομηχανία. Ο CRMA καθορίζει τρεις δείκτες αναφοράς για την ετήσια κατανάλωση πρώτων υλών στην ΕΕ: το 10 % από τοπικές εξορύξεις· το 40 % πρέπει να υποβάλλεται σε επεξεργασία εντός της ΕΕ και το 25 % να προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά.

Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη στρατηγικών έργων, τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν ενιαία σημεία επαφής στο σχετικό διοικητικό επίπεδο και στο σχετικό στάδιο της αλυσίδας αξίας των κρίσιμων πρώτων υλών.

Τα έργα εξόρυξης θα αδειοδοτούνται εντός περιόδου 27 μηνών κατ’ ανώτατο όριο, ενώ τα έργα ανακύκλωσης και επεξεργασίας θα πρέπει να αδειοδοτούνται εντός 15 μηνών, με περιορισμένες εξαιρέσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση ουσιαστικής συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες οι οποίες επηρεάζονται από τα έργα και στην ορθή εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περίπλοκες περιπτώσεις.

Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν στρατηγικές τεχνολογίες (δηλαδή οι παραγωγοί μπαταριών, υδρογόνου ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) θα διενεργούν εκτίμηση κινδύνου των αλυσίδων εφοδιασμού τους για τον εντοπισμό τρωτών σημείων.

«Με τον κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες θέλουμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις των εξαρτήσεών μας σε στρατηγική αυτονομία και ευκαιρία για την οικονομία μας. Αυτή η νομοθετική πράξη θα τονώσει τον εξορυκτικό μας τομέα, θα ενισχύσει τις ικανότητές μας ανακύκλωσης και επεξεργασίας, θα δημιουργήσει τοπικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία μας είναι πανέτοιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Jo Brouns, Φλαμανδός Υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Απασχόλησης, Κοινωνικής Οικονομίας και Γεωργίας.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, ο κανονισμός εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.