Ο Καναδάς και η Γερμανία συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «πρώτο στο είδος του» διατλαντικό διάδρομο υδρογόνου. Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η συμφωνία τοποθετεί τη χώρα ως αγορά προτεραιότητας για την προμήθεια υδρογόνου από τη Γερμανία, παρέχοντας στους Καναδούς παραγωγούς πλεονέκτημα πρωτοπόρου και εδραιώνοντας την ηγετική θέση του Καναδά στην παγκόσμια προμήθεια καθαρού υδρογόνου, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το γερμανικό ίδρυμα H2Global Foundation θα επιβλέπει συντονισμένες δημοπρασίες για τη σύνδεση των καναδικών εξαγωγέων υδρογόνου με τους γερμανούς αγοραστές, με στόχο την εξασφάλιση εμπορικά δεσμευτικών συμβάσεων και την εκτόπιση των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Γερμανία έχει ξεκινήσει την πρώτη διαδικασία υποβολής προσφορών για το πρόγραμμα χρηματοδότησης συμβάσεων προστασίας του κλίματος ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων). «Οι εταιρείες της ενεργοβόρας βιομηχανίας που συμμετείχαν επιτυχώς στην προπαρασκευαστική διαδικασία το καλοκαίρι του 2023 μπορούν να υποβάλουν αίτηση για 15ετή χρηματοδότηση των μεγάλων έργων μετασχηματισμού τους εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών», δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση. Οι συμβάσεις προστασίας του κλίματος αποσκοπούν στην έναρξη φιλικών προς το κλίμα διαδικασιών παραγωγής σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς, αντισταθμίζοντας το πρόσθετο κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές διαδικασίες σε τομείς όπου οι φιλικές προς το κλίμα διαδικασίες παραγωγής δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

Η Gascade και η Repco συμφώνησαν να συνδέσουν τα λιμάνια Rostock και Lubmin της Βαλτικής Θάλασσας της Γερμανίας και να τα συνδέσουν με τις περιοχές κατανάλωσης Βερολίνου/Βρανδεμβούργου και Halle/Leipzig/Leuna. «Το έργο παραγωγής υδρογόνου HyTechHafen Rostock της Repco και η περιοχή του Rostock καθώς και το βιομηχανικό λιμάνι Lubmin πρόκειται να συνδεθούν με την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου/Βρανδεμβούργου και τη βιομηχανική περιοχή Halle/Leipzig/Leuna μέσω των αγωγών υδρογόνου Rostock-Wrangelsburg και Flow της Gascade – κάνοντας το υδρογόνο πραγματικότητα», δήλωσαν οι δύο γερμανικές εταιρείες.

Η Lhyfe θα εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους έως και 149 εκατ. ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση για την κατασκευή πράσινης μονάδας παραγωγής υδρογόνου με δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 100 MW κοντά στη Χάβρη της Γαλλίας. Η εταιρεία δήλωσε ότι η μονάδα παραγωγής στο Gonfreville-l’Orcher έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει έως το 2028.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους άνω των 16 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα του καθαρού υδρογόνου μέσω του προγράμματος Hydrogen and Clean Fuel Program. «Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει έργα έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης και θα συμβάλει επίσης στη μόχλευση ομοσπονδιακών ευκαιριών χρηματοδότησης του υδρογόνου, προωθώντας τη χρήση καθαρού υδρογόνου σε βιομηχανικές διεργασίες, καθαρές μεταφορές, αποθήκευση ενέργειας και για την υποστήριξη του δικτύου», δήλωσε η Χόκουλ.

Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Arena) ανακοίνωσε επιχορήγηση ύψους 1,7 εκατομμυρίων AUD (1,1 εκατομμυρίων δολαρίων) στην Aboriginal Clean Energy Partnership (Acer) για την υποστήριξη της πρώτης φάσης της μελέτης σκοπιμότητας για το έργο East Kimberley Clean Energy and Hydrogen Project. Η ARENA δήλωσε ότι η πρώτη φάση της μελέτης σκοπιμότητας θα ξεκινήσει αμέσως και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών. Εάν επιτύχει, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 MW ηλιακής παραγωγής σε συνδυασμό με 850 MW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης.