Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δέχθηκε επικρίσεις από περιβαλλοντικές ομάδες, αφού η έκθεση βιωσιμότητας της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη έδειξε ότι οι επενδύσεις της συνδέονταν με 12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2023, σύμφωνα με το Reuters.

Η έκθεση ήταν η πρώτη φορά που η SNB δημοσίευσε έναν αριθμό για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εταιρειών στις οποίες κατέχει μετοχές.

Οι συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Chevron Corp και Exxon Mobil, αποτελούν μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τράπεζας, τα οποία ανέρχονταν σε 655 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (738,28 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του 2023.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη και οι θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές στις αρχές του τρέχοντος έτους. Στην Ελβετία, ο αντίκτυπος έγινε αισθητός καθώς οι παγετώνες υποχώρησαν και πολλά χιονοδρομικά κέντρα έμειναν χωρίς χιόνι μετά από έναν ήπιο χειμώνα.

«Ο αριθμός των 12 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμων CO2 είναι σοκαριστικός και υπερβολικά υψηλός», δήλωσε η Asti Roesle από την Κλιματική Συμμαχία της Ελβετίας, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 140 μη κυβερνητικές ομάδες.

Η πραγματική κλίμακα των εκπομπών θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερη μόλις συμπεριληφθούν οι έμμεσες εκπομπές, εκτίμησε η ίδια.

«Η SNB είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, οπότε μπορεί να κάνει τη διαφορά», δήλωσε η Roesle.

Ο Peter Haberstich, ειδικός σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης στην Greenpeace Ελβετίας, προέτρεψε την SNB να ενθαρρύνει τις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει να «μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις». Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η SNB θα πρέπει να αποεπενδύει, είπε.

Στην έκθεσή της, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε ότι μειώνει τις δικές της εκπομπές CO2 και στοχεύει να φτάσει στο καθαρό μηδέν το αργότερο μέχρι το 2050.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την επενδυτική της πολιτική και ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση να επιδιώκει οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς στόχους με τις επενδύσεις της.

«Αυτό ισχύει και για την επιδίωξη ενός σχεδίου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις επενδύσεις της», δήλωσε η SNB.

«Η επιδίωξη στόχων άλλων από αυτόν της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών … θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την εκπλήρωση της εντολής της SNB».