Εφετείο των ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά την επιβολή των νέων κανόνων που εκδόθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Ανταλλαγής (SEC), οι οποίοι απαιτούσαν από τις δημόσιες εταιρείες να αποκαλύπτουν δεδομένα τους που να σχετίζονται με κινδύνους και επιβλαβείς δράσεις προς το κλίμα, σύμφωνα με το Wall Street Journal.

Το Πέμπτο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ ενέκρινε αίτημα για διοικητική αναστολή στους κανόνες αποκάλυψης δεδομένων όσον αφορά το κλίμα, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου οι εταιρείες υπηρεσιών πετρελαιοειδών Liberty Energy και Nomad Proppant Services υπέβαλαν μήνυση αμφισβητώντας τους.

Το δικαστήριο που εδρεύει στη Νέα Ορλεάνη δεν εξήγησε τον λόγο πίσω από την εντολή. Η ενέργεια της Παρασκευής απαγορεύει στην SEC να επιβάλει τον κανόνα της, ενώ το δικαστήριο εξετάζει τα επιχειρήματα των κανόνων της Liberty Energy και του Nomad Proppant Services εναντίον του.

Οι αντιδράσεις στον κανόνα της SEC

Το γεγονός είναι το πρώτο σε μια παρατεταμένη μάχη για τον κανόνα, καθώς οι δικαστικές αγωγές με παρόμοια επιχειρήματα κινούνται στα δικαστήρια στις ΗΠΑ.

Λίγο μετά την απόφαση της SEC στις 6 Μαρτίου, ένας συνασπισμός 10 πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων της Τζόρτζια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Αλάσκας, υπέβαλε νομική προσφυγή. Ο γενικός εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνια, Ρεπουμπλικανός Πάτρικ Μόρισυ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκείνη την εποχή ότι ο κανόνας ήταν «παράνομος και αντισυνταγματικός».

Την περασμένη εβδομάδα, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σύνολο βιομηχανιών, δήλωσε ότι είχε επίσης καταθέσει μήνυση επιδιώκοντας να σταματήσει την εφαρμογή των νέων κανόνων της SEC.

Οι κανόνες της SEC στοχεύουν στην τυποποίηση των γνωστοποιήσεων

Η SEC τη Δευτέρα αρνήθηκε να σχολιάσει. Κατά τη στιγμή της αρχικής απόφασης, μια εκπρόσωπος της SEC είπε ότι η υπηρεσία θα «υπερασπιστεί σθεναρά» τους κανόνες στο δικαστήριο.

Οι κανόνες της SEC στοχεύουν στην τυποποίηση των γνωστοποιήσεων εταιρειών που σχετίζονται με το κλίμα σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προετοιμάζονται για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Έρχονται μετά από μια διετή διαδικασία που περιλαμβάνει έντονο λόμπινγκ από ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες και ομάδες με επιρροή για το κλίμα. Η SEC έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από εταιρείες και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που λένε ότι ξεπερνά τις εξουσίες της.

«Αυτοί οι κανόνες θα ενισχύσουν τις γνωστοποιήσεις στις οποίες βασίζονται οι επενδυτές για να λάβουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ την εποχή της απόφασης.