Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να συμβάλει στην πληρωμή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στις φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο ενός στόχου των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φετινή σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Νοέμβριο, είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις χώρες να συμφωνήσουν έναν νέο παγκόσμιο στόχο για το πόσο θα πρέπει να πληρώνουν οι πλούσιες, βιομηχανικές χώρες στις φτωχότερες για να αντιμετωπίσουν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το κόστος των θανατηφόρων καυσώνων, της ξηρασίας και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να υποστηρίξει ότι ο νέος στόχος για τη χρηματοδότηση του κλίματος δεν μπορεί να αποτελείται μόνο από δημόσια χρηματοδότηση.

Η ΕΕ «ζητά να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν πρόσθετες, νέες και καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης από ένα ευρύ φάσμα πηγών, μεταξύ άλλων από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων και άλλους τομείς με υψηλές εκπομπές, για την παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Να πληρώσει και η Κίνα και τα κράτη της Μέσης Ανατολής

Η δήλωση, σχέδιο της οποίας είχε προηγουμένως αναφερθεί από το Reuters, ανέφερε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να απαιτεί ότι οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και εκείνες με υψηλές εκπομπές CO2 και πλούτο ανά κάτοικο – όπως η Κίνα και τα κράτη της Μέσης Ανατολής – θα πρέπει να πληρώσουν προς τον νέο στόχο του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

«Όλες οι χώρες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων οικονομιών» θα πρέπει να συνεισφέρουν, ανέφερε.

Το Πεκίνο έχει αντιταχθεί σε αυτό σε προηγούμενες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα. Το ζήτημα του ποιες χώρες πρέπει να πληρώσουν αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα στη φετινή σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα.

Ο νέος στόχος για τη χρηματοδότηση του κλίματος αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από την υφιστάμενη δέσμευση του ΟΗΕ των πλούσιων χωρών να δαπανήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2020, έναν στόχο που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν εγκαίρως.

Ο ΟΟΣΑ έχει δηλώσει ότι οι πραγματικές ανάγκες των φτωχών χωρών σε επενδύσεις για το κλίμα θα μπορούσαν να ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως έως το 2025.