Η παύση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά τις νέες άδειες για τους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου ήδη καθυστερεί την πρόοδο των έργων που επρόκειτο να τεθούν σε λειτουργία αργότερα αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αρκετοί αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου καθυστέρησαν την υπογραφή νέων μακροπρόθεσμων συμβάσεων με αμερικανούς παραγωγούς έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μαλαισίας Petroliam Nasional Bhd. βρίσκεται σε συνομιλίες με την Cheniere Energy Inc. και άλλες εταιρείες, αλλά διστάζει να δεσμευτεί μέχρι να εγκριθούν οι άδειες, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων.

Η Jera Co. στην Ιαπωνία και τουλάχιστον δύο εταιρείες με έδρα την Κίνα, εξετάζουν επίσης πιο προσεκτικά τα αμερικανικά έργα πριν προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι αυτοί. Η Jera και η Petronas δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Οι ΗΠΑ – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του καυσίμου για σταθμούς παραγωγής ενέργειας και θέρμανσης στον κόσμο πέρυσι – σταμάτησαν να εγκρίνουν νέες άδειες τον Ιανουάριο για να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της αυξημένης παραγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου στην κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάσταση για τους Αμερικανούς παραγωγούς που πρέπει να κλειδώσουν συμφωνίες πριν μπορέσουν να λάβουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Το επερχόμενο έργο CP2 της Venture Global LNG Inc. στη Λουιζιάνα δεν έχει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να προχωρήσει και κινδυνεύει να αναβάλει την τελική επενδυτική του απόφαση, ένα απαραίτητο βήμα πριν από την έναρξη της μεγάλης κατασκευής, δήλωσαν οι άνθρωποι.

«Το πρώτο LNG αναμένεται το 2026, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενεργήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση για την έγκριση του έργου», δήλωσε η Σέιλιν Χάινς, εκπρόσωπος της Venture Global, επιβεβαιώνοντας τον στόχο που είχε δηλώσει προηγουμένως η εταιρεία για την έναρξη της παραγωγής.

Η Sempra, εν τω μεταξύ, έχει ήδη αναβάλει την επενδυτική της απόφαση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Cameron στη Λουιζιάνα και η Commonwealth LNG έχει καθυστερήσει την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού εξαγωγής στην πολιτεία.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η παύση, τόσο πιο προβληματική είναι», δήλωσε ο Πολ Βαρέλο, πρόεδρος και ιδρυτής της Commonwealth. Οι προγραμματιστές έργων δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια προσφερόμενη τιμή από έναν εργολάβο και οι δεσμεύσεις προς τους αγοραστές για συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης θα μπορούσαν επίσης να γλιστρήσουν, είπε.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι αμερικανοί εξαγωγείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις χρηματοδότησης χρέους από τις τράπεζες εάν δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Ενέργειας. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικούν να αρπάξουν ένα κομμάτι της ανθηρής παγκόσμιας ζήτησης. Άλλες εξελίξεις – στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και απειλούν να κλέψουν μερίδιο αγοράς από τις ΗΠΑ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 δεν υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες, εκτός από μια μικρή συμφωνία που υπέγραψε η Delfin LNG, η οποία διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες. Συγκριτικά, το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους υπεγράφησαν σχεδόν 8 εκατομμύρια τόνοι ετησίως μακροπρόθεσμων συμφωνιών από έργα στις ΗΠΑ ή το Μεξικό.