Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας (UBA) επιβεβαίωσε τις προκαταρκτικές προβλέψεις ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μειωθούν κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση το 2023, γεγονός που θέτει τη χώρα σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών στόχων της για το 2030, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν σε 673 εκατομμύρια τόνους, η μεγαλύτερη πτώση από την επανένωση της Γερμανίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιανουάριο η δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende με έδρα το Βερολίνο.

Η Γερμανία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 65% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, ένα βήμα για να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 46% περίπου.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο – για πρώτη φορά. Εάν παραμείνουμε σε αυτή την πορεία, θα επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα το 2030», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Δράσης και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η μείωση της παραγωγής των ενεργοβόρων βιομηχανιών, μαζί με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συνέβαλαν στη μείωση των εκπομπών, ανέφερε ο οργανισμός.

Ωστόσο, οι τομείς των μεταφορών και των κτιρίων απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους τους για τις εκπομπές πέρυσι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι στόχοι για το 2030, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την απαλλαγή των τομέων από τις ανθρακούχες εκπομπές, ανέφερε το υπουργείο.