Μια συμφωνία ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ (655 εκατ. δολάρια) για την εξαγορά ενός ισπανικού κατασκευαστή τρένων από μια ουγγρική εταιρεία μπλέκεται στην πολιτική, καθώς η κυβέρνηση της Μαδρίτης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους δεσμούς με την εθνικιστική ηγεσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ganz-Mavag Europe Zrt. σχεδιάζει να αγοράσει την Talgo SA, η διοίκηση της οποίας δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι υποστήριξε την προσφορά και τη συνέστησε στους μετόχους. Αλλά η Ισπανία δεν αισθάνεται άνετα με τους δεσμούς της εταιρείας με την κυβέρνηση της Βουδαπέστης, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει, στη Μαδρίτη.

Η συναλλαγή έχει αποκαλύψει την πολιτική ένταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατηγορεί τον Όρμπαν ότι καλλιεργεί μια κουλτούρα πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς και παρακρατεί τη χρηματοδότηση για την Ουγγαρία. Ο Όρμπαν υπήρξε επίσης σφοδρός πολέμιος της βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Για την Ισπανία, είναι ζήτημα αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι η Talgo είναι πολύ στρατηγικής σημασίας για να παραχωρηθεί σε ξένη ιδιοκτησία, κάτι που οι πολιτικοί εξετάζουν λεπτομερώς. Αν και πολιτικά ευαίσθητη, οποιαδήποτε απόφαση για το μπλοκάρισμα της συμφωνίας είναι νομικά απλή λόγω ενός νόμου που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την προστασία από εξαγορές.

Η Talgo κατασκευάζει τροχαίο υλικό για δρομολόγια υψηλής ταχύτητας καθώς και για περιφερειακές υπηρεσίες. Η ισπανική εταιρεία είναι ελκυστική επειδή διαθέτει μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, έμπειρο εργατικό δυναμικό και ένα είδος τεχνολογίας που επιτρέπει στα τρένα της να κινούνται μεταξύ διαφορετικών τύπων σιδηροδρόμων με υψηλές ταχύτητες.

Από πολιτική άποψη, είναι σπάνιο για ένα μέλος της ΕΕ να κινηθεί εναντίον μιας εταιρείας από άλλο μέλος. Αλλά αναδεικνύει τις διαφορές μεταξύ του Όρμπαν και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, το γραφείο του οποίου έχει τον τελικό λόγο για το αν θα προχωρήσει η εξαγορά. Ο Όρμπαν είναι σύμμαχος του Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Vox και ενός από τους πιο ένθερμους επικριτές του Σάντσεθ.

Ο ιδιοκτήτης της Ganz-Mavag είναι ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η ουγγρική πετρελαϊκή εταιρεία Mol Nyrt. της οποίας η ηγεσία είναι σύμμαχος του Όρμπαν. Ένα κρατικό επενδυτικό όχημα, η Corvinus International Investment Plc, έχει μειοψηφικό μερίδιο.

Γκιόργκι Μπάτσα: Η Ganz-Mavag θα λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από την πολιτική

Η εταιρεία λέει ότι σχεδιάζει να βοηθήσει την Talgo να ανταποκριθεί στις παραγγελίες της και να επεκταθεί, διατηρώντας παράλληλα την έδρα της στην Ισπανία. Μέρος του σκεπτικού είναι επίσης να επεκταθεί για να καλύψει τη ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη κατά την επόμενη δεκαετία, με γνώμονα την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις ξεκινήσει.

«Η συνεργασία βασίζεται στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, όχι στην πολιτική», δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάτσα, πρόεδρος της Ganz-Mavag Europe και διευθύνων σύμβουλος της ουγγρικής επιχείρησης της Mol. Η διοίκηση της Ganz-Mavag θα λαμβάνει αποφάσεις «ανεξάρτητα από την πολιτική», είπε.

Ο Άντρας Τομπόρ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ganz-Mavag, είναι επικεφαλής της προσφοράς για την Talgo. Βρίσκεται κοντά στο κόμμα Fidesz του Όρμπαν και είναι ιδρυτής ενός κολεγίου που είχε τεράστια υποστήριξη από την κυβέρνηση του Όρμπαν. Η επενδυτική του εταιρεία κατέχει επίσης το 50% μιας θυγατρικής εταιρείας επισκευής τρένων της Ganz-Mavag, η οποία ανήκε προηγουμένως στον υπουργό Άμυνας της Ουγγαρίας και στη ρωσική εταιρεία Transmashholding.

Ο Τομπόρ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που συμβουλεύει την Ganz-Mavag για τη συναλλαγή, βρέθηκε στη Μαδρίτη για να συζητήσει τη συμφωνία. Οι τρεις βασικοί μέτοχοι της Talgo, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 40% της εταιρείας, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την προσφορά της Ganz-Mavag.

Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία το 2010, ο Όρμπαν προήδρευσε μιας ενοποίησης της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της ανακήρυξης μεγάλων τμημάτων της οικονομίας της Ουγγαρίας ως «στρατηγικών», χρησιμοποιώντας το μερικές φορές ως αιτιολογία για να εξαγοράσει ξένους ιδιοκτήτες. Οι συμμετοχές βοήθησαν συχνά επιχειρηματίες με στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό ή το κόμμα του να αποκτήσουν τον έλεγχο εταιρειών.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου Corvinus συνεργάζεται με τη γαλλική Vinci SA σε μια προσφορά για την αγορά του αεροδρομίου της Βουδαπέστης και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η Corvinus βοήθησε επίσης να αγοραστεί η ουγγρική επιχείρηση της Vodafone Group Plc πέρυσι, μαζί με την 4iG Nyrt., μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ο Orban χτίζει σε εθνικό πρωταθλητή και η οποία έχει επεκταθεί στα Βαλκάνια.