Ο γερμανικός κολοσσός παραγωγής ενέργειας E.on σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2024 και 2028, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχθές (13/02/24).
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τραβήξει το «χαλί» από τις ενεργειακές εταιρείες καθώς ακύρωσε φέτος την επιδότηση για τα τέλη δικτύου υπό το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, ωθώντας εμμέσως σε αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Από αυτήν την άποψη, η πρώτη πρόκληση για την E.on είναι ο περιορισμός του κόστους συστήματος.
Το σχέδιο των επενδύσεων
Το 25% των υψηλότερων επενδύσεων οφείλεται στον πληθωρισμό, ο οποίος καθιστά τις αγορές ακριβότερες. Ωστόσο, το 75% θα κατευθυνθεί στην πραγματικότητα προς την επέκταση των επενδύσεων.
Η E.on όχι μόνο προμηθεύει 14 εκατομμύρια πελάτες με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά είναι επίσης ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου της Γερμανίας.
Τα επόμενα χρόνια, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να επεκταθούν μαζικά, προκειμένου να συνδεθούν οι πολλές νέες ηλιακές και αιολικές μονάδες που κατασκευάζονται και να προετοιμαστεί το δίκτυο για νέους καταναλωτές, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αντλίες θερμότητας, σημειώνει η Handelsblatt.
Οι μετοχές της E.on αυξήθηκαν περισσότερο από 6% την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, οι ιδιώτες πελάτες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τη γιγαντιαία αναδιάρθρωση που προωθεί η Eon στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
Κατά την παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας στην πόλη Έσσεν (όπου εδρεύει), ο διευθύνων σύμβουλος της E.on, Λέοναρντ Μπιρνμπάουμ, δήλωσε πως «η υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία του κλίματος μειώνεται». Σύμφωνα με τον Μπιρνμπάουμ, η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται επομένως μια νέα αφήγηση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την E.on – διότι όσο περισσότερο επενδύει η εταιρεία σε νέα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο περισσότερα πρέπει να κερδίζει πίσω μέσω των τελών δικτύου. Αυτά τα τέλη δικτύου πληρώνονται τελικά από τους πελάτες.
Τα τέλη για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη αυξηθεί
Στην αλλαγή του έτους, τα τέλη για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν από 3,1 σε 6,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ο λόγος είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση ακύρωσε την επιδότηση για τα τέλη δικτύου ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Υψηλότερα τέλη δικτύου σημαίνουν υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με δειγματοληπτικούς υπολογισμούς, οι οικογένειες θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος 50 έως 100 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την κατανάλωση και τον τόπο κατοικίας – εφόσον η αύξηση των τελών δικτύου φτάσει στους πελάτες.
Τον Φεβρουάριο, η E.on ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν θα μετακυλήσει την αύξηση των τελών δικτύου στους πελάτες της.
Η E.on θέλει επίσης να προσφέρει στους πελάτες της πρόσθετη ανακούφιση και έχει μετακυλήσει στους πελάτες της μέρος των χαμηλότερων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζει η ίδια η εταιρεία στη χονδρική αγορά.
Οι τιμές είναι πλέον πιθανό να παραμείνουν σταθερές προς το παρόν, τουλάχιστον για τη βασική προσφορά. Ο οικονομικός διευθυντής της E.on, Μαρκ Σπίκερ δήλωσε την Τετάρτη ότι μάλλον δεν θα υπάρξουν αναπροσαρμογές των τιμών για τη βασική προμήθεια τους επόμενους μήνες.
Όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό η E.on θα είναι σε θέση να αντέξει χωρίς να μετακυλήσει τα αυξημένα τέλη δικτύου στους πελάτες, ο διευθύνων σύμβουλος της E.on, Μπιρνμπάουμ, δήλωσε ότι τα τέλη δικτύου θα πρέπει να μετακυλιστούν μακροπρόθεσμα. «Ακόμη και όσοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα μετακυλήσουν τα τέλη δικτύου προς το παρόν, θα πρέπει να τα μετακυλήσουν το επόμενο ή το μεθεπόμενο έτος», δήλωσε ο Μπιρνμπάουμ.
Εκτός από την E.on, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa), ορισμένοι τοπικοί προμηθευτές ενέργειας είχαν επίσης ανακοινώσει ότι δεν θα μετακυλήσουν την αύξηση προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών προμηθευτών στη Λειψία, τη Δρέσδη, το Ανόβερο και τη Νυρεμβέργη. Συνολικά 26 προμηθευτές και δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συμμετείχαν στην έρευνα.
Δισεκατομμύρια επενδύονται στην ενεργειακή μετάβαση
Για την E.on, υπάρχει μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ των επενδύσεων δισεκατομμυρίων που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση και ενός φιλικού προς τους πελάτες μετασχηματισμού που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την αποδοχή των νοικοκυριών και δεν θα προκαλεί αμφιβολίες στις επιχειρήσεις για τη Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης.
Ο Μπιρνμπάουμ δήλωσε πως «η πρώτη μας πρόκληση είναι να περιορίσουμε το κόστος του συστήματος».
Το κόστος προκύπτει από τις πολλές νέες συνδέσεις, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τους μετασχηματιστές που πρέπει να κατασκευάσει η E.on.
Ο λογαριασμός για τους τελικούς πελάτες πρέπει να περιοριστεί σε ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο, δήλωσε ο Μπιρνμπάουμ.
Παράλληλα, ο κ. Μπιρνμπάουμ ξεκαθάρισε πως «η δεύτερη πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί το κατάλληλο περιβάλλον για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα».
Η E.on απαιτεί ένα κατάλληλο ποσοστό απόδοσης για τις υποδομές της. Αυτό καθορίζεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. «Μόνο αν οι επενδύσεις είναι κερδοφόρες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο μέλλον οι τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές», δήλωσε ο Μπιρνμπάουμ.
Η δραστηριότητα του δικτύου έφερε πρόσφατα στην E.on ένα καλό αποτέλεσμα. Η εταιρεία παρουσιάζει EBITDA 9,4 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2023, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος.
Ο τομέας του δικτύου συνεισέφερε το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του αποτελέσματος με 6,6 δισ. ευρώ.
Επέκταση του δικτύου: «Χτίζοντας πίσω από το κύμα»
Παρόλο που η E.on έχει κατασκευάσει περισσότερες από μισό εκατομμύριο νέες συνδέσεις δικτύου το 2023, η επέκταση του δικτύου δεν προχωράει αρκετά γρήγορα ώστε να συνδεθούν άμεσα όλοι οι νέοι παραγωγοί και καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. «Στην πλευρά της ηλεκτρικής ενέργειας, χτίζουμε ήδη πίσω από το κύμα», δήλωσε ο Μπινμπάουμ.
Οι διαχειριστές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει επίσης να καταστήσουν το δίκτυο πολύ πιο έξυπνο τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι εταιρείες να μπορούν να καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν πολύ ηλεκτρική ενέργεια.
Οι πιο έξυπνες υποδομές θα πρέπει να μειώσουν το κόστος. Εξάλλου, εάν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας – για παράδειγμα, από πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζουν ταυτόχρονα – μπορεί να συντονιστεί, θα πρέπει να προστεθούν λιγότερες μεμονωμένες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της E.on εξήγησε επίσης σε αυτό το πλαίσιο όπως «όσο κι αν ψηφιοποιούμε, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι χρειαζόμαστε περισσότερους υποσταθμούς. Ο φυσικός χαλκός και το αλουμίνιο δεν μπορούν να αποφευχθούν». Το τίμημα του ενεργειακού μετασχηματισμού πρέπει να καταστεί σαφές.
Για το οικονομικό έτος 2024, ο πάροχος ενέργειας προβλέπει προσαρμοσμένο αποτέλεσμα του ομίλου μεταξύ 8,8 και 9,0 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος του ομίλου μεταξύ 2,8 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η E.on σκοπεύει να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Το 2028, η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη Ομίλου άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι, η E.on αύξησε το εργατικό δυναμικό της κατά 3.000 εργαζόμενους καθαρά και σκοπεύει να συνεχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.