Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να δημιουργήσει στρατηγικά ένα ενεργειακό απόθεμα μεγάλης διάρκειας, ώστε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας να έχει επαρκή εφοδιασμό κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων και περιόδων με χαμηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, προειδοποίησε μια επιτροπή με μεγάλη επιρροή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει στρατηγική αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά βασίζεται στις εισαγωγές από την Ευρώπη. Ενώ το ίδιο μοντέλο είναι επίσης δυνατό για την ηλεκτρική ενέργεια, η χώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι διαθέτει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια όταν οι εξαγωγές περιορίζονται από τον κρύο και άπνοια στις γειτονικές χώρες.

Η εμπορικά διαθέσιμη αποθήκευση εξαρτάται από την εμπορία ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ανέφερε η Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η μελέτη είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της επιτροπής σχετικά με τις πολιτικές για το καθαρό μηδέν, καθώς η Βρετανία επιδιώκει την απαλλαγή του ηλεκτρικού της συστήματος από τον άνθρακα έως το 2035. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχει αρχίσει να αμβλύνει αυτό το σχέδιο, επιτρέποντας την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου και την επόμενη δεκαετία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φώτα θα παραμείνουν αναμμένα σε περιόδους χαμηλής ηλιακής ή αιολικής παραγωγής.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους, η κατασκευή της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης πρέπει να ξεκινήσει σύντομα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις μπορεί να χρειαστούν 7-10 χρόνια για να κατασκευαστούν, σύμφωνα με την επιτροπή της Βουλής των Λόρδων.

Έλλειψη αποθήκευσης

Η μελέτη σημείωσε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση έδειξε την ευπάθεια της χώρας σε παγκόσμιους κλυδωνισμούς του εφοδιασμού.

«Η στήριξη στο φυσικό αέριο ως στρατηγικό απόθεμα θα μας άφηνε και πάλι εξαρτημένους από ακριβές, ασταθείς εισαγωγές», ανέφερε. «Η φθηνότερη, ανανεώσιμη ενέργεια, αποθηκευμένη σε μορφές όπως το υδρογόνο, προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια».

Ένα έγγραφο διαβούλευσης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας & Net Zero υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης ενέργειας. Οι νέοι σταθμοί φυσικού αερίου είναι «η μόνη ώριμη τεχνολογία που είναι σε θέση να παρέχει σταθερή ευέλικτη δυναμικότητα, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μακράς διάρκειας» κλιμακώνονται, αναφέρεται.