Η Ουκρανία εξαπέλυσε σήμερα (13/3) επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε ρωσικές περιοχές, προκαλώντας πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Rosneft, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Μια μέρα μετά τη σοβαρή ζημιά στο διυλιστήριο NORSI της Λουκόιλ και σε μια αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Αριόλ, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε στο διυλιστήριο πετρελαίου Ριαζάν της Rosneft, το έβδομο μεγαλύτερο της Ρωσίας, 180 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Το χτύπημα στο διυλιστήριο της Rosneft στο Ριαζάν, αφορούσε μια εγκατάσταση που έχει δυναμικότητα 17,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ή περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για σημαντικό προμηθευτή καυσίμων κίνησης για τις ρωσικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα. Είναι το δεύτερο θύμα των ουκρανικών χτυπημάτων που έχουν προκαλέσει ζημιές σε εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% της δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους «προκάλεσε πυρκαγιά» που αργότερα έσβησε, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Πάβελ Μάλκοφ στο κανάλι του στο Telegram, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την έκταση των όποιων ζημιών. Δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, μετέδωσε η υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αμφότερες χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξουν κρίσιμες υποδομές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στον διετή και πλέον πόλεμό τους, με το Κίεβο να πλήττει ρωσικά διυλιστήρια και ενεργειακές εγκαταστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του αναχαίτισαν 58 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ, Ριαζάν και Λένινγκραντ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Τα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν ως στόχο να διαταράξουν τις ρωσικές εξαγωγές και τον εφοδιασμό καυσίμων του ρωσικού στρατού στις γραμμές του μετώπου.
«Πολεμάμε ό,τι χρηματοδοτεί τον ρωσικό στρατό και τον πόλεμο», δήλωσε ο Αντρέι Γέρμακ , επιτελάρχης του Ζελένσκι, μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους σε τρεις πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Η Ρωσία πολεμά τους πολίτες και τις πολυκατοικίες».

Στον αντίποδα ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική υπηρεσία RIA Novosti πως οι ουκρανικές επιδρομές σε ρωσικές περιοχές «αποσκοπούν, αν όχι στη ματαίωση των εκλογών στη Ρωσία, τότε στην παρέμβασή τους». «Ένας άλλος στόχος είναι να αποκτήσουν κάποιου είδους ατού σε μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης».