Στο σχεδιασμό επέκτασης των γερμανικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσεται η αναμενόμενη αγορά του γερμανικού τμήματος του δικτύου της ολλανδικής Tennet (εντός των επομένων 12 μηνών) από το ίδιο το γερμανικό κράτος.

Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τύπου η εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής της ολλανδικής Tennet θα μπορούσε να γίνει με χρηματοδοτική μεσολάβηση της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο γερμανικός κρατικός προϋπολογισμός.

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως η ολλανδική Tennet δεν επιθυμούσε την πώληση της γερμανικής θυγατρικής της σε ιδιώτη επενδυτή, αν και δεν αποκλείεται η είσοδος ιδιώτη επενδυτή αφού την αγοράσει το γερμανικό κράτος.

Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ολλανδίας – Γερμανίας

Όπως είναι ήδη γνωστό από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της απόκτησης του γερμανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από τον ολλανδικό φορέα Tennet.

Η Handelsblatt πληροφορήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ότι διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά, αλλά ότι «η συμφωνία δεν είναι ακόμη σίγουρη αυτή την εβδομάδα».

Ένας άλλος εσωτερικός συνεργάτης επιβεβαίωσε επίσης στη Handelsblatt ότι η εξαγορά γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ετήσιων στοιχείων της Tennet προχθές (11.03.24), έγινε σαφές ότι η Tennet προετοιμάζεται εντατικά για μια πώληση.

Η οικονομική διευθύντρια Αρίνα Φράιταγκ υπογράμμισε ότι η Tennet συνέταξε για πρώτη φορά τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της σύμφωνα με τους κανόνες της IFRS® 5 (μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται προς πώληση και διακοπείσες δραστηριότητες).

Αυτό επιτρέπει την ξεχωριστή αναγνώριση των διακοπτόμενων δραστηριοτήτων. Η απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι η Tennet δεν προτίθεται να διατηρήσει τις γερμανικές δραστηριότητές της πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Η Φράιταγκ δήλωσε επίσης ότι στο μέλλον θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ «των δύο τότε εθνικών πρωταθλητών της Γερμανίας και της Ολλανδίας» για τις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την ολλανδική κυβέρνηση για το Tennet εδώ και μήνες.

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ανήκει στο ολλανδικό κράτος. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στη Γερμανία και λειτουργεί από μια θυγατρική της Tennet, η οποία ονομάζεται επίσης Tennet. Η αγορά αυτής της θυγατρικής είναι επίμαχη.

Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση της αγοράς

Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας στην αλλαγή του έτους έβαλε πρόσφατα φρένο στις συνεχιζόμενες συνομιλίες πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt μια πώληση θα χρηματοδοτηθεί από την αναπτυξιακή τράπεζα KfW, καθιστώντας την ουδέτερη στον προϋπολογισμό. Κυβερνητικές πηγές της Handelsblatt επιβεβαίωσαν τη θέση αυτή, ενώ η Tennet δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την KfW.

Σε σχέση με το χρόνο της υλοποίησης της συναλλαγής αυτής, η οικονομική διευθύντρια της Tennet, Φράιταγκ, απλώς διατύπωσε την προοπτική πώλησης εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. Το σημείο εμπλοκής για τη συμφωνία φαίνεται να είναι το ποσό για το οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει τη γερμανική επιχείρηση Tennet.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι συζητείται μια αποτίμηση της τάξης των 22 δισ. Ευρώ. Πληροφορίες της Handelsblatt αναφέρουν πως το ποσό το οποίο αναφέρει το Bloomberg «πλησιάζει» σε αυτό που συζητείται.

Η ίδια η Tennet ανεβάζει τα περιουσιακά της στοιχεία σε 27,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεσή της. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό αντισταθμίζεται από υποχρεώσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Η Φράιτανγκ δήλωσε προχθές (11.03.24) πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως Εκτελεστικό Συμβούλιο να επιτύχουμε μια δίκαιη τιμή».

Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Παράλληλα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας ενδιαφέρεται πολύ για τη γερμανική θυγατρική Tennet, καθώς η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τους σημαντικούς αυτοκινητόδρομους ηλεκτρικής ενέργειας βορρά-νότου για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Ολλανδία, από την άλλη πλευρά, θέλει να πουλήσει το γερμανικό τμήμα της Tennet, επειδή είναι απρόθυμη να προβεί στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που είναι πιθανό να απαιτηθούν τα επόμενα δέκα χρόνια για να καταστήσει τα δίκτυα κατάλληλα για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Tennet επένδυσε το οικονομικό έτος 2023 το ποσό ρεκόρ των 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 70 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Tennet, Μάνον φαν Μπεεκ δήλωσε προχθές (11.03.24) πως «βρισκόμαστε σήμερα στην πιο δύσκολη φάση της ενεργειακής μετάβασης». Ενόψει του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045, η εταιρεία βρίσκεται σε έναν παροιμιώδη μαραθώνιο στον οποίο το πρώτο μισό είναι ευκολότερο από το δεύτερο. Το τελευταίο μέρος είναι και πάλι υποφερτό, επειδή ο στόχος είναι ορατός.

Ωστόσο, η Tennet βρίσκεται επί του παρόντος στο ενδιάμεσο στάδιο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για είσοδο ιδιώτη επενδυτή

Κατά τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Tennet Deutschland, συζητήθηκε επανειλημμένα η πιθανή είσοδος ενός ιδιώτη επενδυτή.

Ωστόσο, η Ολλανδία δεν επιθυμεί να πουλήσει την Tennet σε ιδιώτη επενδυτή, όπως ανέφερε ένας εμπιστευτικός παράγοντας στη Handelsblatt.

Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι το γερμανικό κράτος θα βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιώτη επενδυτή σε ένα δεύτερο βήμα μετά την αγορά, όπως φημολογήθηκε εκ νέου σε κυβερνητικούς κύκλους προχθές (11.03.24).

Ο γερμανικός σχεδιασμός για επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητα για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης. Καθώς όλο και περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα διοχετεύεται στο δίκτυο, οι γραμμές πρέπει να ενισχυθούν.

Μόλις πρόσφατα, ο πρόεδρος του (γερμανικού) Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, Κλάους Μίλερ δήλωσε πως «για ένα κλιματικά ουδέτερο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαστούμε σημαντικό αριθμό πρόσθετων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2045».

Το γερμανικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, το οποίο μόλις παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει περίπου 4.800 χιλιόμετρα νέων γραμμών και περίπου 2.500 χιλιόμετρα ενίσχυσης των υφιστάμενων συνδέσεων σε σύγκριση με το υφιστάμενο Ομοσπονδιακό Σχέδιο Απαιτήσεων.