Το εμπόριο υδρογόνου με την ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας και της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, δήλωσε το Εθνικό Συμβούλιο Υδρογόνου της Γερμανίας, το οποίο έχει διοριστεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Clean Energy Wire.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση μιας οικονομίας υδρογόνου θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ανοικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας και να προσφέρει επίσης σημαντικές δυνατότητες για την Ευρώπη», δήλωσε η επικεφαλής του Συμβουλίου Κατερίνα Ράιχε.

Ο Ολεξάντρ Ριέπκιν, επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Υδρογόνου, δήλωσε επίσης ότι η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από τη δημιουργία μιας βιομηχανίας υδρογόνου. «Έχουμε την τεχνογνωσία, την υποδομή και αρκετό αέρα και ηλιοφάνεια για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας», υποστήριξε. Παρά την εισβολή της Ρωσίας, η βιομηχανία υδρογόνου αναπτύσσεται περαιτέρω και τα πρώτα πιλοτικά έργα αρχίζουν να λειτουργούν, δήλωσε ο Ριέπκιν.

Το γερμανικό συμβούλιο ανέφερε ότι η τεράστια υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου και οι μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές την καθιστούσαν προνομιακό υποψήφιο για εξαγωγές υδρογόνου ήδη πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία. «Το πρώτο σχέδιο για μια ουκρανική στρατηγική υδρογόνου βασίζεται σε αυτές τις δυνατότητες και στοχεύει στην παραγωγή 0,6 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου μέχρι το 2035 και 2,5 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2050», δήλωσε το συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της παραγωγής θα μπορούσε να πάει στην Ευρώπη μέσω ενός κεντρικοευρωπαϊκού διαδρόμου υδρογόνου. Μόλις το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας συνδεθεί με τη δυτική Ευρώπη, η σύνδεση ενός δικτύου εμπορίας υδρογόνου θα φέρει την ενεργειακή συνεργασία στο επόμενο επίπεδο, δήλωσε το Συμβούλιο. Επομένως, η δημιουργία μιας ικανής βιομηχανίας υδρογόνου θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη φετινή Διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουνίου στο Βερολίνο.